Oranje Leeuwinnen klaren de klus tegen Zwitserland en gaan naar het WK

admin • 21:49, 13-11-2018 / Laatste Update: 07:51, 07-01-2024

We gaan naar het WK! De Oranje Leeuwinnen hebben zich via de play-offs geplaatst voor het toernooi van volgende zomer. In de return van de finale had de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman genoeg aan een gelijkspel tegen Zwitserland.

Vorige week werd de basis eigenlijk al gelegd toen Oranje met 3-0 won van de Zwitsers. Dinsdagavond moest het klusje nog wel even geklaard worden.

Dekker laat Nederland schrikken

Hoewel de Leeuwinnen overtuigend van start gingen, bracht Anouk Dekker Oranje na 7 minuten meteen in de problemen. De aanvoerster van het Nederlands elftal verspeelde knullig de bal en voelde zich daarna genoodzaakt om de doorgebroken Bachmann neer te halen. De scheidsrechter kon niets anders doen dan rood trekken. Gelukkig voor Oranje ging de daaropvolgende vrije trap rakelings naast.

Steeds beter

Zwitserland knalde weliswaar uit de startblokken, maar de regerend Europees kampioen kreeg alsmaar meer grip op het duel. Veruit het meeste gevaar kwam van Shanice van de Sanden. De snelle buitenspeelster kwam alleen niet verder dan een schot in het zijnet. De grootste kans in de eerste helft was voor Vivianne Miedema die slim anticipeerde op geklungel tussen een verdediger en de Zwitserse goalie, maar de achterhoede kon net op tijd opruimen. Echte uitgespeelde kansen waren er dus nauwelijks.

Miedema breekt de ban

Het was Miedema die 6 minuten na rust Oranje op voorsprong zette. Na een goed uitgespeelde aanval schoof de spits van Arsenal de bal in de verre hoek, waarna Zwitserland gebroken was. Ondanks dat het elftal met een vrouw minder speelde, ging de bal bij Oranje steeds makkelijker rond.

Oranjefeestje compleet met ballen

In Schaffhausen werd het gedurende de wedstrijd steeds mistiger. De speelsters waren nauwelijks meer te zien als zij aan de andere kant van het veld waren, waardoor er met een - geheel toepasselijk - oranje bal gespeeld moest worden. Met die bal maakte invalster Sow de gelijkmaker namens Zwitserland. Als de Zwitsers nog iets wilden, moesten ze nog 4 goals maken, maar dat gebeurde niet.

Oranje heeft zich dus uitstekend teruggevochten van de klap die het in Noorwegen te verwerken kreeg. In de play-offs won het van Denemarken en nu dus Zwitserland, waardoor het Nederlands vrouwenelftal volgende zomer naar het WK in Frankrijk gaat.

Check hier de samenvatting van de wedstrijd!