🎥 | WK: Japan ruim langs Zambia, Sarina Wiegman ziet Engeland worstelen met Haiti

Trevor Wagener • 15:43, 22-07-2023 / Laatste Update: 22:31, 11-12-2023

Sarina Wiegman is met Engeland het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland begonnen met een magere 1-0-zege op Haiti. Georgia Stanway maakte in Brisbane voor rust bij haar 2e poging vanaf de stip de enige goal van de wedstrijd.

Zien 🎥: Verenigde Staten start WK in poule van Oranje met deze dikke zege op Vietnam

Ruim 44.000 toeschouwers zagen in het Suncorp Stadium toe hoe de ploeg van Wiegman het betere van het spel had, maar keer op keer tegen een Haïtiaanse muur aanliep. Alle statistieken waren dan ook in Engels voordeel, al was de eindstand door het stroeve spel wat magertjes én kreeg het brutaal spelende Caribische land mogelijkheden genoeg. Stanway moest bovendien 2 keer aanleggen. Poging 1 ging mis, maar de Haiti-keepster Kerly Theus kwam te vroeg van haar lijn waarna de poging over moest, met succes.

Hachelijke Haïtiaanse momenten

Na de pauze kwam Engeland nog zeer goed weg tegen de nummer 53 van de wereld. Zo raakte Haïti 4 minuten na de thee de lat na een harde knaller. 10 minuten voor het einde ontsnapte Engeland wéér, toen keeper Mary Earps een bal van dichtbij stopte.

Engeland zit dit WK in groep D, met Haiti, China en Denemarken. Die laatste 2 landen treffen elkaar later deze zaterdag om 14.00 uur (Nederlandse tijd) in het HBF Park in Perth, in het westen van Australië. Update 16.13 uur: Amalie Vangsgaard hielp Denemarken (1-0) met een goal in de 91e minuut langs China.

Tactisch top: Japan

Japan begon het WK in groep C met een makkelijke overwinning op WK-debutant Zambia. In het Nieuw-Zeelandse Hamilton werd het liefst 5-0 (!) en kwam Zambia-ster Barbra Banda niet in het stuk voor.

Japan, dat in 2011 wereldkampioen werd, sloeg toe met snelle combinaties. Vlak voor rust ging het dan toch mis voor Zambia toen Hinata Miyazawa voor de openingsgoal zorgde na een flitsende aanval. Eerder ging een goal van Mina Tanaka niet door vanwege offside.

'goals' Tanaka

Na rust leek Tanaka dan toch voor de 2e treffer aan te tekenen, maar ook die ging om dezelfde reden niet door. In de 55e minuut had de 29-jarige aanvalster dan toch geluk. Op assist van Jun Endo werd het 0-2, waarna Japan na bevliegingen van Miyazawa en Endo uitliep. Zambia-keepster Catherine Musonda moest in de toevoegde tijd nog met rood vertrekken, waarna Riko Ueki het cadeautje van 11 meter uitpakte en de eindstand bepaalde.

Banda, die tijdens de Spelen van 2021 nog een hattrick maakte tegen Nederland (10-3), was een schim van zichzelf. In dezelfde groep won Spanje vrijdag van Costa Rica (3-0). Maandag 31 juli om 9.00 treffen Japan en Spanje elkaar.