Dwars door Vlaanderen: Het begin van kasseienspektakel zónder Sagan

Dwars door Vlaanderen: Het begin van kasseienspektakel zónder Sagan

admin • 08:33, 22-03-2017 / Laatste Update: 17:40, 05-01-2024

Met Dwars door Vlaanderen schiet woensdag tweeënhalve week spektakel op de kasseien in gang. Door de afwezigheid van onder andere Peter Sagan zullen veel renners een unieke kans ruiken. AD-verslaggever Pim Bijl zet alles voor je op een rijtje.

Het zal een vreemde gewaarwording zijn bij de teambespreking in de verschillende ploegbussen, kort voor de start van Dwars door Vlaanderen. Op wie moet de koers worden afgestemd nu Peter Sagan er niet bij is? De Slowaak, die altijd en overal koerst zonder om te kijken, spaart zijn benen voor wat komen gaat. Ook Greg van Avermaet, Tom Boonen, John Degenkolb en Alexander Kristoff slaan de eendagskoers woensdag over. Het biedt kansen, onder andere voor Niki Terpstra die in 2012 en 2014 al als winnaar over de streep kwam.

Kasseien

Dolgraag wil de Nederlander winnen, zich realiserend dat alleen een man als Sagan het zich kan veroorloven een kans op klassieke winst aan zich voorbij te laten gaan. Ook Lars Boom, Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle staan aan de start. Natuurlijk volgt nog veel moois. Dwars door Vlaanderen is de aftrap van tweeënhalve week spektakel op de kasseien. Tot aan Parijs-Roubaix op 9 april denderen de sterke mannen van het voorjaar over de robuuste stenen.

Dwars door Vlaanderen komt niet in de buurt van haar monumentale broer, de Ronde van Vlaanderen. En ook de E3 Prijs en Gent-Wevelgem staan hoger aangeschreven dan de eendagskoers van Roeselare naar Waregem. Maar Dwars door Vlaanderen biedt wel al jaren een fijn, interessant koersverloop en behoort nu ook tot de WorldTour. In de voorbije tien jaar stond er ook vaak een mooie winnaar op het podium. Naast tweemaal Terpstra schreven ook Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Nick Nuyens en vorig jaar Jens Debusschere de koers op hun naam.

De kasseistroken en heuvels (her)kent u. Vaak barst de koers écht open op de Taaienberg, op zo’n vijftig kilometer van de streep, kort nadat de renners ook al de Eikenberg over zijn gereden. Daarna volgen nog de Oude Kwaremont, Paterberg, Vossenhol, Holstraat en Nokereberg. De organisatie stuurt de renners daarna dit jaar voor het eerst ook over de Herlegemstraat, een 800 meter lange kasseistrook op 6,7 kilometer van de aankomst, om de moeilijkheidsgraad nog eens iets te verhogen.

Arnaud Démare (25)

De Fransman won vorig jaar Milaan-Sanremo en lijkt de voorbije winter weer vooruitgang te hebben geboekt. Is al lang geen pure sprinter meer en houdt van het klassieke werk. Maakte grote indruk in Parijs-Nice en is bij een groepssprint een van de gevaarlijkste mannen.

Fernando Gaviria (22)

De snelle Colombiaan zal de editie van vorig jaar nog niet zijn vergeten. Etixx – QuickStep reed in de finale volledig voor hem, maar in de laatste rechte lijn kwam Gaviria er totaal niet aan te pas. Teleurstellend eindigde hij als tiende, ver achter Jens Debusschere. Ditmaal moet het wel raak zijn.

Niki Terpstra (32)

Maar Etixx – QuickStep heeft meer ijzers in het vuur. Niki Terpstra is zo’n man die zeker zijn kans zal mogen grijpen in de heuvelzone. De Nederlander, die hier in 2014 na zijn winst tijdens het interview refereerde aan het Doe Maar-nummer Als je wint heb je vrienden, kan oorlog maken met mannen als Philippe Gilbert en Zdenek Stybar.

Tiesj Benoot (23)

Toptalent van Lotto-Soudal. De voorbije twee jaar al zo vaak brutaal van voren naar mooie resultaten koersend dat hij in een plekje in dit rijtje met favorieten verdient. Zal wel weg moeten springen, want in een sprint maakt hij geen kans en zal zijn ploeg met Jürgen Roelandts sprinter Jens Debusschere lanceren.

Sep Vanmarcke (28)

Een kasseienklassieker in Vlaanderen zonder Sagan, Van Avermaet en Boonen, dat zal Sep Vanmarcke moraal geven. De vriendelijke Belg verruilde deze winter Lotto-Jumbo voor Cannondale en is gebrand op een klassieke zege. Kan een sterk blok vormen met de Nederlanders Van Baarle en Langeveld.