Fraile wint 1ste rit in Romandië, Roglic pakt leiderstrui en Minnaard bergklassement

Bart van der Wijst • 19:51, 25-04-2018 / Laatste Update: 11:27, 12-12-2023

Omar Fraile heeft de eerste rit van de Ronde van Romandië gewonnen. Na een heuvelachtige etappe sprintte de renner van Astana naar de zege in aankomstplaats Delémont. LottoNL-Jumbo-renner Primoz Roglic neemt de leiderstrui over van Michael Matthews

Marco Minnaard (Wanty-Group Gobert) vormde al vroeg in de etappe samen met Remy Mertz (Lotto-Soudal), Alexis Gougeard (AG2R), William Clarke (EF Education First-Drapac) en Antoine Duchesne (Groupama-FDJ) de vroege vlucht van de dag in de rit over 166,6 kilometer van Fribourg naar Delémont.

Peloton geeft niet veel weg

De kopgroep van 5 kreeg een voorsprong van maximaal zo'n 5 minuten, maar op het lokale parcours in Delémont - met 2 lastige heuvels - kwam het peloton snel dichterbij. Op 23 kilometer van de finish gooide vluchter Gougeard het tempo de hoogte in, waarna enkel Minnaard kon volgen.

Op het moment dat Gougeard versnelde, deed Thomas de Gendt dat in het peloton. De Belg ging duidelijk een stuk sneller dan de Fransman, maar zijn aanval werd geneutraliseerd door het uitgedunde peloton.

Daar zat klassementsleider Michael Matthews niet bij. De Australiër van Team Sunweb won gisteren de proloog, maar moest de toppers laten gaan toen Steven Kruijswijk het tempo ging bepalen voor favoriet Primoz Roglic.

Onrustig einde, Fraile wint

Minnaard en Gougeard werkten goed samen, maar een aanval van Daniel Martin op ruim tien kilometer voor de streep zorgde ervoor dat alles weer bij elkaar kwam. Wat volgde waren verschillende aanvalspogingen, maar lang slaagde niemand erin een voorsprong te pakken.

Rudy Molard leek in de slotkilometer wél succes te hebben, maar ook hij werd gegrepen. In de eindsprint bleek Omar Fraile de sterkste, voor Sonny Colbrelli. Rui Costa sprintte naar plek 3. Primoz Roglic neemt de leiderstrui over van Matthews. Zijn eerste achtervolger Rohan Dennis staat in dezelfde tijd op plek 2.

Minnaard mocht wel het podium op na afloop van de rit. De 29-jarige renner pakte op de beklimmingen genoeg punten om morgen in de bergtrui van start te gaan.