Herrada dolgelukkig met rode trui: 'Dit is een droom die uitkomt'
i

EPA

Herrada dolgelukkig met rode trui: 'Dit is een droom die uitkomt'

Bart van der Wijst • 22:46, 06-09-2018 / Laatste Update: 05:16, 05-01-2024

Jesús Herrada is na 12 etappes verrassend de leider in de Ronde van Spanje. De Spanjaard van Cofidis maakte deel uit van een grote kopgroep waarvan hij de beste renners in de slotfase niet meer kon volgen. Op de meet bleek zijn voorsprong voldoende om de rode trui over te nemen van Simon Yates.

Herrada heeft nu een voorsprong van 3 minuten en 22 seconden op Yates. De verwachting is dat de renner van Cofidis in het hooggebergte niet mee kan.

Trots

De 28-jarige Herrada heeft geen grote erelijst, al werd hij twee keer nationaal kampioen van zijn land, en eindigde nooit hoger dan de 47e plaats in een grote ronde.

"Het dragen van de leiderstrui betekent heel veel voor me. Misschien ben ik hem vrijdag alweer kwijt, maar nu is het nog tijd om ervan te genieten. Dit is een droom die uitkomt'', vertelde de Spanjaard. "Ik had al zo vaak geprobeerd mee te zitten in een ontsnapping. Helaas kon ik niet meestrijden om de ritzege, ik zat er helemaal doorheen.''

Mitchelton-Scott doet 't rustig aan

Yates had met zijn ploeg Mitchelton-Scott de vluchters laten lopen. "We hadden besloten niet echt in de achtervolging te gaan'', vertelde de Brit. "We wilden er alleen voor zorgen dat het gat niet te groot zou worden. Dat is gelukt. Nu hoeven we in de bergen niet meteen de controle op ons te nemen. De Vuelta gaat in ieder geval nu echt beginnen.''

Morgen gaat het in de 13de etappe naar de top van La Camperona, de eerste van 3 aankomsten bergop voordat het maandag de hoogste tijd is voor de 2de rustdag.