Kasseienklim voor finish gooit roet in het eten van favorieten in LBL

Kasseienklim voor finish gooit roet in het eten van favorieten in LBL

admin • 09:42, 22-04-2016 / Laatste Update: 22:12, 08-01-2024

Tegen het einde van Luik-Bastenaken-Luik komt er nog een zware debuutklim. De Côte de la Rue Naniot is niet langer dan 600 meter maar is toch onvoorspelbaar. Er liggen kasseien en er is een stijgingspercentage van gemiddeld 10,5 procent. Dit stuk van de koers staat pas na 250 kilometer rijden op het programma.

Kasseien

Het moet gezegd: bijzonder lastig liggen de kasseien er op de Naniot nu ook weer niet bij. Maar gaat het zondag zoals verwacht regenen, schuift u dan even naar het puntje van uw stoel als de steile kinderkopjes opdoemen. Spektakel, daar hoopt de organisatie vurig op. Ook LBL heeft net als de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl last van het massale wachten van het peloton.

Mollema

"Misschien dat die nieuwe klim daar nu verandering in gaat brengen,'' blikt Bauke Mollema alvast hoopvol vooruit. "Misschien.. Maar op Saint-Nicolas is de laatste jaren al nooit iemand meer echt weggekomen. Daar rijden ze bijna altijd met een man of tien naar boven.''

Succesfactor

De laatste vluchter die het in Luik tot de streep redde? De latere dopingzondaar Maxime Iglinsky (2012). Wachten, wachten, wachten. Ook in LBL is het steeds meer de succesfactor geworden. En nóg een extra helling in volle finale, na de pas in 2008 toegevoegde Roche-aux-Faucons, is bepaald niet in het voordeel van eenzame vluchters.