Loetsenko valt 2 (!) keer maar wint in Tirreno, Adam Yates blijft aan kop
i

BSR

Loetsenko valt 2 (!) keer maar wint in Tirreno, Adam Yates blijft aan kop

Sjors Tanis • 17:14, 16-03-2019 / Laatste Update: 19:12, 08-01-2024

Alexey Loetsenko heeft de heuvelachtige 4e etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. De 26-jarige kampioen van Kazachstan, dit voorjaar al sterk op dreef, won na een sprint van 4 favorieten nadat hij op 1 kilometer van de finish was teruggepakt na een valpartij. Tijdens zijn solotocht viel hij in totaal 2 keer.

Adam Yates, die in de 2e etappe de blauwe leiderstrui greep, eindigde als 3e en behoudt daarmee de leiding in het klassement van de 7-daagse Italiaanse rittenkoers.

Astana maakt oorlog

Op een steil klimmetje op zo'n 30 kilometer van het einde, de Monteguiducci, haalde het peloton met favorieten een vroege vlucht bij. Jakob Fuglsang (Astana) plaatste direct een aanval, maar zag concurrenten als Primoz Roglic, Tom Dumoulin en klassementsleider Adam Yates volgen. Daarna waagde Loetsenko, ploeggenoot van Fuglsang, een poging. De Kazach reed weg en bouwde een voorsprong van een kleine minuut op.

Roglic vol gas op laatste klim

Op de laatste van 2 lokale rondjes in finishplaats Fossombrone plaatste Roglic op de laatste klim van zo'n 2 kilometer een aanval vanaf de voet. Enkel Fuglsang en Adam Yates konden volgen en het trio kwam, mede door een valpartij van Loetsenko op 2 kilometer van de streep, vlak voor het einde terug. In het sprintje van 4 was Loetsenko toch nog nipt de snelste, ondanks 2 valpartijen tijdens zijn solo-aanval.

Loetsenko rijdt een ijzersterk voorjaar voorlopig, met in de Ronde van Oman al 3 ritzeges én de eindzege. Verder werd hij 4e in de Omloop het Nieuwsblad en 7e in Strade Bianche.

Klassementsduel tussen Yates en Roglic

Adam Yates werd achter Roglic 3e en behoudt de leiderstrui met nog 3 ritten te gaan. in het klassement heeft de Brit van Mitchelton-Scott 7 seconden voorsprong op Jumbo-renner Roglic. Tom Dumoulin verloor veel tijd in de 4e rit, maar staat nog wel 3e in het klassement, op 50 seconden van Yates. Sam Oomen staat 5e in het klassement, Wout Poels 7e.