Luik-Bastenaken-Luik slot klassiek voorjaar

Luik-Bastenaken-Luik slot klassiek voorjaar

10:13, 26-04-2015 / Laatste Update: 09:56, 13-12-2023

 

Met zijn val woensdag in de Waalse Pijl lijkt Philippe Gilbert zijn kansen voor de winst in Luik-Bastenaken-Luik te hebben verspeeld. De laatste voorjaarsklassieker is de thuiswedstrijd van de Waalse voormalig wereldkampioen, die zichzelf weinig kansen toedicht. De favoriet lijkt de Spanjaard Alejandro Valverde. Hij won 'La Doyenne' al twee keer en was woensdag op de Muur van Hoei ook de beste.

Andere veelgenoemde namen om de 101de editie van Luik-Bastenaken-Luik te winnen zijn de Spanjaard Joaquim Rodriguez, de Italiaanse Tourwinnaar Vincenzo Nibali, de Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski en de Ier Daniel Martin.

Luik-Bastenaken-Luik is 253 kilometer lang, 10 kilometer minder dan vorig jaar. De finale onderging een lichte wijziging. De Côte de la Vecquée en de Côte des Forges werden geschrapt en vervangen door de Col du Rosier en de Col du Macquisard. Toch ligt het voor de hand dat de beslissing pas valt op de laatste helling, de Côte de Saint-Nicolas.

Tom-Jelte Slagter, vorig jaar zesde, Wilco Kelderman en Bauke Mollema mikken ook op een topnotering in de wedstrijd die het klassieke voorjaar afsluit.