'Mathieu is een speelvogel, renners noemen mij de datanerd van de ploeg'
i

Orange Pictures

'Mathieu is een speelvogel, renners noemen mij de datanerd van de ploeg'

admin • 22:13, 30-01-2020 / Laatste Update: 08:01, 08-01-2024

Mathieu van der Poel imponeert overal, maar weinig mensen weten dat hij hier niet alleen de sport een plezier mee doet. Kristof De Kegel is als performance-manager verbonden aan de ploeg (Alpecin-Fenix) van de Nederlander en heeft veel aan de data die Mathieu bij elkaar rijdt.

De Kegel is onder de indruk van Van der Poel. "Ik zie vaak meetresultaten voorbij­komen waarbij ik even moet nadenken voordat ik ze deel", zegt hij in gesprek met Trouw.

"Mathieu is een speelvogel, en de renners noemen mij wel de datanerd van de ploeg. Maar de meesten, onder wie ­Mathieu, beseffen de meerwaarde van data", gaat De Kegel verder. "Mathieu is een test­object voor de wetenschap. Positief bedoeld dan. Zijn talent is ongelooflijk. Stel, je neemt een foto van zijn fysieke toestand, gaat 5 weken met hem werken en maakt dan weer een foto, dan is er zoveel veranderd."

Efficiënter

Het grote doel van het team is om Van der Poel nu efficiënter te laten worden. "Hij kan het zich niet meer permitteren om ­ondanks al zijn talent op 40 ­kilometer voor de finish te demarreren, zoals hij deed in de Amstel Gold Race. Wij hadden een iPad in de auto waarop zijn gegevens live zichtbaar waren en dachten, aarghh waarom doet hij dat? Het leverde fantastische televisie op. De beelden van de Amstel Gold Race zijn clips voor de wielergeschiedenis. Maar wat als hij 2e was geworden? Dan had hij het daar laten liggen.”