Meester van de klim Quintana wint dé bergrit van Tirreno
i

Pro Shots

Meester van de klim Quintana wint dé bergrit van Tirreno

admin • 17:58, 11-03-2017 / Laatste Update: 13:26, 12-12-2023

Nairo Quintana heeft zaterdag dé bergetappe van de Italiaanse wielerkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. Hij fietste harder dan iedereen en kwam in z'n eentje de finish over. Door het verschil met de rest heeft hij ook de leiderstrui opgeëist.

Na 171 kilometer lag de meet op 2.216 meter hoogte. De berg met de sprookjesnaam Monte Terminillo ligt de Colombiaan goed, want in 2015 was hij al een keer de snelste. Toen sneeuwde het, maar nu gelukkig niet.

Geduld

De vederlichte berggeit Quintana had wel even geduld nodig voordat hij zicht had op dit ideale resultaat. Lange tijd was er namelijk een kopgroepje vooruit, maar die konden het niet volhouden toen het écht bergop ging. Daarop volgde een wat sterker kopgroepje, maar ook zij waren niet opgewassen tegen de machtige tred van de kleine Colombiaan.

Nederlanders

Ook Gesink en Dumoulin lieten zich zien. Gesink zorgde er eigenhandig voor dat het gat op de 2e kopgroep kleiner werd. Dumoulin demarreerde knap, maar kwam net niet weg bij het peloton.

Kopgroepjes worden ingehaald

Uiteindelijk werden alle kopgroepjes en vluchters dus gewoon ingehaald. De mannen die het tempo bepaalden waardoor dat mogelijk werd waren Dumoulin, Quintana, Rigoberto Uran, Geraint Thomas en Adam Yates: geen kleine namen.

Quintana oppermachtig

Op een gegeven moment had Quintana het wel gezien en ging hij er in z'n eentje van tussen. Snoeihard reed hij richting de eindstreep, waardoor niemand kon volgen. Thomas werd 2e en Yates 3e. Dumoulin werd 6e met 40 seconden achterstand.

Zondag is er weer een bergachtige rit in de Tirreno-Adriatico. Dinsdag is de laatste etappe.