Nederlanders zien volop kansen in de Pyreneeën

Nederlanders zien volop kansen in de Pyreneeën

admin • 21:21, 06-07-2016 / Laatste Update: 22:49, 12-12-2023

Terwijl twee Belgen de show stalen in de eerste rit met serieuze beklimmingen, vochten de Nederlandse klimmers hun eigen gevecht uit. Tom Dumoulin viel als enige tegen, maar als verloren beschouwde hij de dag niet.

Bij aanvang van de finale voelde de 25-jarige Limburger al dat zijn benen niet top waren. De relatief eenvoudig klim Col de Neronne (3 procent gemiddeld) liet hem dat voelen. Samen met Peter Sagan en Vincenzo Nibali liet hij de klim lopen. ,,Het was een mooie dag om tijd te verliezen", zei hij bij de finish met 23 minuten achterstand op dagwinnaar Greg van Avermaet.

,,Dit viel tegen. Mijn benen waren niet zo goed als gehoopt. Het klassement was eigenlijk al een onwaarschijnlijk scenario. Wilde het wel een kans geven, maar dan moet alles mee zitten. Dat zat het vandaag al niet. Je kunt het dan beter niet forceren en de ruimte benutten in een ontsnapping. Misschien is dat over twee dagen of misschien is dat over een week."

Daar waar Dumoulin zijn benen spaarde voor de komende dagen, beukten Wilco Kelderman en Bauke Mollema probleemloos met de besten naar de finish in skidorp Le Lorian. Waar anderen als Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot en Mathias Frank achterin de groep met twintig favorieten alle zeilen moesten bijzetten om tijdverlies te voorkomen, waarin Frank overigens niet slaagde, zaten Kelderman en Mollema voortdurend veilig in het midden van de groep met bijvoorbeeld Nairo Quintana en Chris Froome. Alberto Contador bleek zijn val nog niet te boven en verloor bijna een halve minuut.

Koers

In de ochtend voor de start vertelde Mollema al dat hij zin had in de eerste serieuze beklimmingen. ,,Koers vanaf het begin, dat heb ik veel liever dan die stressige sprintritten."

En zo bleek. Mollema finishte als 17de. ,,Op die eerste steile klim ging het ook echt hard en de kans was groot dat het daar ging gebeuren. Ik kon het goed aan."

Dat was één plaatsje lager dan Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo. ,,In het begin waren mijn benen niet goed. Maar toen ik opmerkte dat de rest het lastig had op de steile delen, gaf dat vertrouwen. Ik ga straks met een goed gevoel de Pyreneeën in. Als de kans zich daar voor doet, dan ga ik zeker aanvallen."

Naast de drie blikvangers in de bergen kwamen Stef Clement (35ste) en Wout Poels (78ste) ook bij de eerste helft van het peloton binnen. De knecht van Froome was nog niet nodig en spaart zijn benen voor de zwaardere dagen komend weekeinde.