Nibali snoept 3e Vuelta-etappe af van Froome en Sky
i

EPA

Nibali snoept 3e Vuelta-etappe af van Froome en Sky

Martijn Baars • 19:28, 21-08-2017 / Laatste Update: 19:59, 12-12-2023

Niet Chris Froome maar Vincenzo Nibali heeft de 3e etappe van de Vuelta gewonnen. De Italiaan snoepte de zege af van Froome. De Brit dacht te kunnen gaan winnen, maar zag het harde werk van zijn Sky-ploeg en hemzelf in de laatste kilometer alsnog mislukken.

EL TIBURÓN!! @vincenzonibali

HUGE win! #LV2017 pic.twitter.com/U9oRuIe0pJ

— Vuelta a España (@lavuelta) August 21, 2017

De etappe ontplofte zo'n 15 kilometer van de streep, toen de vluchters werden ingerekend door de klassementsmannen. Toen eenmaal iedereen weer bij elkaar zat, trok Sky de groep aan flarden.

Weg Contador

Renners als Alberto Contador moesten al meteen een gat laten vallen. Alleen Esteban Chaves van Orica kon met Froome mee, die het werk van zijn ploeg een paar kilometer van de top wilde afmaken.

Froome schiet ervandoor

Het tweetal sloeg een gat, maar wist ook dat de etappe niet bergop eindigde. Dus eenmaal over de top geploeterd, zagen Froome en Chaves dat vanuit het overgebleven groepje klassementsmannen Fabio Aru en Romain Bardet aan kwamen racen.

Nibali net op tijd

De strijd om de etappezege en daarmee ook meteen om de rode leiderstrui, leek dus tussen 4 man te gaan. Maar in de laatste kilometer kwam er nog een plukje renners bij. Froome, die dacht dat hij zijn eigen harde werk wel even kon belonen, werd in de finale geklopt door de teruggekeerde Vincenzo Nibali.

Hoewel Nibali de etappe won, is Froome op basis van de tijdsverschillen toch de nieuwe leider in het algemeen klassement.