Nieuwe sprintheld Viviani moet Cipollini en Petacchi doen vergeten
i

ProShots

Nieuwe sprintheld Viviani moet Cipollini en Petacchi doen vergeten

Sjors Tanis • 14:02, 11-05-2018 / Laatste Update: 14:18, 07-01-2024

De tijden van Mario Cipollini en Alessandro Petacchi zijn al lang verleden tijd, maar Italië heeft na jaren van leegte eindelijk weer een nieuwe sprintheld: Elia Viviani. En niet onbelangrijk: de 29-jarige renner is ook succesvol in dé wedstrijd van zijn land, de Giro d'Italia.

Want wat was het lang wachten voor de Italianen op een landgenoot met snelle benen. In de jaren '90 en '00 was het vaker wel feest dan geen feest in 'hun' grote ronde. Mario Cipollini won maar liefst 42 keer in de Giro, met 6 ritzeges in de editie van 2002 als absoluut hoogtepunt. Toen Cipollini op leeftijd kwam, was het niet lang wachten op een opvolger. Alessandro Petacchi nam de spreekwoordelijke troon van 'Italiaanse sprintkoning' in 2003 al over door 6 etappes te winnen. Om het jaar erop op het ondenkbare aantal van 9 zeges uit te komen.

Tijd van droogte

Maar na de hoogtijdagen van Petacchi, die in 2011 voor het laatst een rit won in de Giro, kwam de leegte. Roberto Ferrari (wie?) en Andrea Guardini wonnen in 2012 nog wel na een massasprint, maar een nieuwe sprintkoning bleef uit. Guardini? Jacopo Guarnieri? Davide Appollonio? Giacomo Nizzolo? Sacha Modolo? Niccolò Bonifazio? Allen werden bestempeld als sprinttalent, maar geen van hen kon in de voetsporen treden van Cipollini en Petacchi.

Topvorm

Nu, in de Giro van 2018, lijkt een nieuwe held op te staan voor de Italianen. Elia Viviani won in 2015 al eens een etappe in de Giro, maar ook hij leek te bezwijken onder de druk van buitenaf. De resultaten bleven daarna uit. Tot dit jaar. Bij zijn nieuwe ploeg Quick Step-Floors heeft Viviani zijn topvorm gevonden. In januari mocht hij al juichen in de Tour Down Under en nu bevestigt hij ook in de Giro. De dagzeges in rit 2 en 3 zorgden voor ontlading en opluchting, waardoor Viviani zonder al te veel druk kan rondfietsen in Italië. Alhoewel, zonder druk is waarschijnlijk onmogelijk als nieuwe Italiaanse sprintheld in de Giro.