Premier Rutte belt kersverse wereldkampioene De Jong: 'Leuk dat u belt'

Premier Rutte belt kersverse wereldkampioene De Jong: 'Leuk dat u belt'

admin • 18:34, 30-01-2016 / Laatste Update: 22:48, 12-12-2023

‘Thalita telefoon voor jou’, zegt de persvrouw van de KNWU als ze de kersverse wereldkampioene haar gsm aanreikt. De naam van minister-president Mark Rutte licht op in het schermpje. Thalita de Jong kijkt er verbaasd van op en zegt dan: ‘Wat leuk dat u belt’.  

Als je de regenboogtrui verovert, leert de hele wereld je kennen. En leer je ook een beetje jezelf kennen. Want terwijl ploeggenote Marianne Vos al weken roept dat Thalita de Jong de wereld zal gaan verbazen op het WK, geloofde de 22-jarige Ossendrechtse nog het minst in haar medaillekansen. “Dit heb ik echt niet verwacht”, sprak ze na de huldiging op ontwapende toon. Daar dacht de concurrentie anders over. “We dachten even dat we van haar af waren, maar toen ze terugkeerde in de kopgroep wist ik wel hoe laat het was”, zei de Franse nummer twee Caroline Mani. De Belgische Sanne Cant was in tranen. In de finale kreeg ze De Jong niet uit het wiel gereden en daarmee ging voor haar andermaal de hoop op een wereldtitel in rook op. Daar ging rookie De Jong mee vandoor. “Ik keek om, zag dat ik een gaatje had en ben toen nog een keer op de pedalen gaan staan. ‘push, push, push, go, go, go’ ging het door mijn hoofd”, haalde de West-Brabantse stralend de pakkende finale van het WK terug.

Misser bij de start

Die titelstrijd begon voor De Jong met een complete misser bij de start. “Had ik al die weken nog zo mijn best gedaan om overal punten te pakken om zo op de tweede startrij te komen, doe ik er nog niks mee”, keek ze lachend terug op de start, die haar ver terugwierp. “Ik dacht nog: nou dit was het dan. Laat ik maar gaan proberen er nog een mooie wedstrijd voor mezelf van te maken.”

Vanaf de kant bleef haar opmars niet lang onopgemerkt. Ze reed de snelste tijden van allemaal. In de voorlaatste ronde kreeg ze plots de kopgroep van vier (Cant, Mani, Sophie de Boer en Nikki Harris) in het vizier. “Dat verandert alles in je hoofd. Het geeft je een geweldig gevoel. Alsof je alles weer aankunt.” Eenmaal aangesloten bij de kopgroep liet De Jong zien waarom Vos haar prijst als een dame die weet hoe je een wedstrijd moet afmaken. Ze nam direct het initiatief en sloeg genadeloos toe toen Cant even een metertje moest prijsgeven. "Thalita was vandaag de terechte winnares", sprak Cant. "Dat Thalita de sterkste is van ons allemaal liet ze vandaag weer zien", vulde Mani aan.

Altijd al leuk

​De Jong zegt dat ze veldrijden altijd al leuk heeft gevonden. Toch blijft het rijden op de weg haar core business. “Ik zie mezelf als de roadrunner van het veldrijden”, sprak ze olijk. In principe verdwijnt de regenboogtrui vanavond al in de kast om er pas in oktober bij het begin van het volgende seizoen uit te komen. “Dat is de planning, want ik moet op tijd klaar zijn voor de Omloop Het Nieuwsblad. Maar na dit twijfel ik toch even of ik woensdag niet alsnog een cross rijd in deze trui.”

Een lach (of twee) en een traan op het podium van #cxzolder16 @ThalitadeJong pic.twitter.com/LiXyp4q7oe

— Ad Pertijs (@adpertijs) January 30, 2016

Mama Yvonne de Jong is ook blij #cxzolder16 pic.twitter.com/k38IMdEWif

— Ad Pertijs (@adpertijs) January 30, 2016

Als je wint krijg je zelfs de minister president aan de lijn 'Wat leuk dat U belt' zeg je dan @ThalitadeJong #cx pic.twitter.com/bH3JVC1vRG

— Ad Pertijs (@adpertijs) January 30, 2016