Valverde wéér de snelste op de Muur van Hoei
i

EPA

Valverde wéér de snelste op de Muur van Hoei

Bart van der Wijst • 18:47, 19-04-2017 / Laatste Update: 16:53, 05-01-2024

Alejandro Valverde heeft woensdagmiddag voor de vierde keer achter elkaar de Waalse Pijl gewonnen. De renner van Movistar kwam uiteindelijk als eerste op de lastige Muur van Hoei. Achter hem eindigde Quick Step-renner Daniel Martin als tweede, Dylan Teuns derde. Een van de kanshebbers, Philippe Gilbert, ontbrak vanwege een scheurtje in zijn nier.

Het was geen spannende koers, maar even voor het einde kwam er leven in de brouwerij. Met nog ruim 26 kilometer te gaan besloot Quick Step-renner Bobby Jungels zich bij de enige leider op dat moment te voegen. Dat was Alessandro De Marchi, van BMC. Het tweetal had op z'n minst een halve minuut, totdat Jungels er genoeg van had. Zijn Italiaanse kompaan ging niet hard genoeg en de Luxemburger ging voor eigen succes. Er was op dat moment nog ruim 12 kilometer te fietsen.

Lees ook: Valgren klettert hard op z’n gezicht na val in de Pijl (video)

Jungels komt nét te kort

Hoewel de pas 24-jarige Jungels zijn voorsprong zag uitlopen, kwam hij uiteindelijk toch te kort. De tijdrijder pur sang had bijna een minuut voorsprong met nog 8 kilometer te gaan, maar zag die in de laatste fase slinken. Orica–Scott, Team Sky en Movistar waren de ploeg die daarvoor zorgden. Uiteindelijk ontplofte de benen van Jungels en op ruim 700 meter voor de finish werd hij ingehaald door het groepje met favorieten.

Gaudu brutaal

Op de Muur was het de 21-jarige Gaudu, renner van FDJ, die brutaal een poging waagde. Uiteindelijk was zijn explosie niet goed genoeg en de ervaren renners vlogen over hem heen. Valverde leverde slechts één krachtsinspanning, maar daarmee zorgde hij er wel voor dat alle andere renners stil leken te staan. De Spanjaard had ineens een enorm gat en gaf dat niet meer weg. Achter hem sprintte Martin naar plek twee, voor Teuns. Robert Gesink mocht zich met zijn vijftiende plaats de beste Nederlander noemen.

De Waalse Pijl:

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Sprintje bergop.

Valverde wint.

— Thijs Zonneveld (@thijszonneveld) 19 april 2017