Vos sprint naar winst in La Course

Vos sprint naar winst in La Course

16:57, 27-07-2014

PARIJS - Marianne Vos heeft zondag de eerste editie van La Course gewonnen. De Nederlandse wielrenster van Rabobank/Liv was de snelste in de massasprint op de Champs-Élysées in Parijs. Vos hield in haar regenboogtrui landgenote Kirsten Wild achter zich. De Canadese Leah Kirchmann werd derde.

De prestigieuze koers over de beroemde boulevard in Parijs werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De rensters moesten 13 rondes van 7 kilometer voltooien, over hetzelfde parcours als waar de mannen later op zondag zullen finishen in de Ronde van Frankrijk.

Net als in de traditionele slotetappe van de Tour bij de mannen, werd La Course in de beginfase gedomineerd door pogingen van rensters om solo als eerste over de streep te komen. Onder anderen Ellen van Dijk, Chantal Blaak en Amy Pieters probeerden een massasprint te voorkomen, maar net als de andere vluchters werden zij teruggepakt door het jagende en af en toe chaotisch ogende peloton. Met nog een paar kilometer te gaan was een massasprint onafwendbaar. De Britse Lizzie Armitstead en Française Pauline Ferrand-Prevot konden daar niet aan meedoen, zij gingen in de slotkilometer onderuit.

Wild, dit jaar al goed voor 12 overwinningen, gold vooraf bij een masasprint als de topfavoriet. De renster van Giant-Shimano ging zelf als eerste aan in de sprint. Vos, initiatiefneemster van de vrouwenkoers in Parijs, trapte haar in de slotmeters echter net voorbij.