Waarom Kruijswijk als Giro-winnaar geen grote verrassing is
i

ANP

Waarom Kruijswijk als Giro-winnaar geen grote verrassing is

admin • 17:57, 25-05-2016 / Laatste Update: 23:02, 05-01-2024

Voor het eerst sinds 1980 kan er weer een Nederlander een grote wielerronde (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta) winnen. Veel volgers zetten hun geld de afgelopen jaren op renners als Robert Gesink, Bauke Mollema en Tom Dumoulin. Maar Steven Kruijswijk!? Als een duveltje uit een doosje! Nou, nee. Niet echt. Het is heel logisch dat hij de opvolger van Joop Zoetemelk wordt (Tourwinnaar 1980), vindt Sportnieuws-redacteur Liam ter Kuile.

Dumoulin

Voor de minder ervaren kijker is het een vreemde Giro. Nederlander Tom Dumoulin werd vooraf als outsider genoemd voor een Giro-overwinning en alle spotlights stonden natuurlijk ineens op hem toen hij de eerste etappes in Nederland met de roze trui rondreed.

Dumoulin is inmiddels uitgevallen door flinke zadelpijn. Even was het stuivertje wisselen in de top van het klassement, maar sinds zaterdag hangt het roze bij de Nederlandse Lotto-Jumbo-renner Steven Kruijswijk om de schouders.

Verdacht?

De leek denkt: waar komt die vandaan? En verrassingen zijn in het wielrennen helaas gelijk verdacht.

Maar het succes van Steven Kruijswijk komt zeker niet helemaal uit de lucht vallen. In 2010 reed hij voor het eerst de Giro als vervanger van 3-voudig wereldkampioen en topsprinter Oscar Freire. Van de 198 gestarte renners werd hij 13e. Een jaar later deed hij weer mee en eindigde hij zelfs als 8e! In 2011 liet hij sowieso al zien dat hij goed kon klimmen. Een paar weken later in de Ronde van Zwitserland, maakte hij helemaal veel indruk. Hij won een bergetappe en eindigde als 3e in het klassement.

Opkomst

Daarna ging het een tijdje minder met Kruijswijk omdat hij last kreeg van een vernauwde liesslagader. Pas in de Tour de France van 2014 liet hij weer van zich horen door 15e te worden bij de aankomst in Parijs. Maar in de Giro van 2015 liet hij zien dat men dit jaar serieus rekening met hem moest houden. In het begin van die Giro werd Kruijswijk al op grote achterstand gereden. Toch wist hij nog naar de 7e plek te klimmen in het eindklassement, mede door het geweldige optreden in de loodzware koninginnerit , waarin slechts 2 renners hem konden volgen, onder Tourwinnaar Contador.

Wereldtoppers

Dit jaar lijkt niemand Steven Kruijswijk nog te kunnen bijhouden. Loopt iedereen dan te slapen? Zeker niet. De eerlijkheid is wel: wereldtoppers als Alberto Contador, Nairo Quintano, Tejay van Garderen en Chris Froome doen niet mee met de Giro. Zij richten hun pijlen op andere wedstrijden zoals de Tour de France of Olympische Spelen.

Scherp blijven!

Maar goed, het blijft een bewonderenswaardige prestatie van Kruijswijk. In alle 3 de afgelopen bergetappes werd hij 2e en vergrootte hij zijn voorsprong op de meeste concurrenten. De roze trui staat hem geweldig en niemand lijkt hem daar nog van af te kunnen houden. Nog even scherp blijven op valpartijen en hongerkloppen Steven en je mag zondag, als de Giro finisht in Turijn, een groot feestje geven!