Waarom we geen tijdrit-wonderen meer kunnen verwachten van Dumoulin
i

EPA

Waarom we geen tijdrit-wonderen meer kunnen verwachten van Dumoulin

Martijn Baars • 11:26, 15-03-2017 / Laatste Update: 19:16, 12-12-2023

Tom Dumoulin reed dinsdag een 13e tijd in de tijdrit van de Tirreno-Adriatico. Een onverwachts teleurstellende positie, zou je zeggen.

De afgelopen jaren liet de Limburger (bijna) iedereen achter zich in tijdritten, zijn specialiteit. Maar dat gaat vanaf dit seizoen eerder uitzondering dan regel worden, schrijft Trouw (€).

Ogen open in Spanje

Het dagblad schrijft dat de ogen van Dumoulin 2 jaar geleden werden geopend, toen hij het klassement van de Vuelta, de Ronde van Spanje, in de bergen verloor. Richting de Olympische Spelen van afgelopen zomer wilde hij nog gaan voor tijdrit-goud (wat zilver werd), maar na de zomer is het roer omgegaan.

Klimgeit

Hij wil niet meer lijdzaam toezien hoe de klimgeiten in het peloton er met 'zijn' klassement vandoor gaan. Daarom hoeven we geen tijdrit-wonderen meer te verwachten. Dumoulin is allrounder geworden en hoopt in de grote rondes mee te kunnen met de besten.

Niet onmogelijk, maar zeldzamer

Daarmee zeggen we niet dat Dumoulin het ineens niet meer kan, maar overwinningen in tijdritten van grote rondes zullen sporadisch worden. Veel meer zullen we de Nederlander in de top-10 van bergritten zien opduiken en dichterbij de top staan in het algemeen klassement.

Ander regime

Omdat hij anders getraind heeft, een andere spiermassa aanspreekt en zijn tijdritfiets meer in de schuur heeft gestaan dan onder zijn billen heeft gezeten, zagen we in de Tirreno al een andere Dumoulin. Dat zal de komende maanden veel duidelijker worden.