We zijn weer begonnen! Zdeněk Štybar wint Omloop Het Nieuwsblad, dé aftrap van het wielerseizoen

admin • 17:41, 02-03-2019 / Laatste Update: 11:28, 12-12-2023

Dé start van het wielerseizoen, Omloop Het Nieuwsblad, is gewonnen door Zdeněk Štybar! Na een rommelige maar altijd boeiende koers in een druilerig België kwam de renner van Deceuninck-QuickStep over de streep voor Van Avermaet, Wellens, Lutsenko en Dylan Teuns.

Het parcours van Omloop Het Nieuwsblad was genieten geblazen. Voorafgaand werd er al veel gesproken over de route, die bomvol schitterende hellingen zat. Pas écht lekker werd het in de laatste, pak 'm beet, 50 kilometer van de ronde. Met 8 felle klimmetjes op het programma, konden de renners zich opmaken voor een hachelijke finale.

Vluchtersgroep houdt lang stand

Na de 1e kilometers gaan 4 man aan de leiding: Howes (Education First), Devriendt (Wanty Gobert), Wirtgen (Wallonie-Bruxelles) en Jans (Corendon-Circus). Het peloton vond het allemaal wel prima en zag de voorsprong van de 4 oplopen tot meer dan 12 minuten, voordat ze besloten in te grijpen. De ploegen van de kopmannen zetten een tandje bij en op 57 kilometer van de finish is het klaar voor de vluchters. Tijd om de grote mannen aan het werk te zien.

Elitegroep

De verwachte namen komen naar voren. Wout van Aert, Philippe Gilbert en Greg van Avermaet laten hun gezicht zien alvorens een handjevol gele Jumbo-renners namens kopman Van Aert doortrekt. Met nog 30 kilometer op de teller rijdt er een groep met mooie namen en veel kopmannen aan kop. Van Avermaet, Stybar en Lampaert rijden met hun collega's op een mooie 15 seconden over de laatste beklimmingen van de koers. Wie gaat hier met de winst aan de haal?

Retespannend in de laatste kilometers

Tiesj Benoot in ieder geval niet. De 24-jarige Belg moest na een valpartij afhaken. Een kopgroep van 7 rijdt met 20 seconden voorsprong de laatste 20km van de koers binnen. Team Sky en Jumbo-Visma rijden voor wat ze waard zijn, maar komen amper dichterbij. Op naar de Muur van Geraardsbergen, de plek waar zonder twijfel de beslissing zal gaan vallen. 5 man houden stand: Van Avermaet, Lutsenko, Stybar, Wellens en Teuns. Daarvan rijdt Zdeněk Štybar op 1,5 kilometer weg, wordt niet meer bijgehaald en wint zo dé opener van het wielerseizoen 2019!

Le moment choisi par Stybar pour s'échapper. pic.twitter.com/MnTAvwmDRq

— Roue Libre (@en_rouelibre) 2 maart 2019