Welke springveer kroont zich tot 'Koning van de Muur van Hoei'? (poll)
i

BSR

Welke springveer kroont zich tot 'Koning van de Muur van Hoei'? (poll)

Sjors Tanis • 23:25, 23-04-2019 / Laatste Update: 17:54, 12-12-2023

De Amstel Gold Race is geweest en zondag volgt Luik-Bastenaken-Luik. Traditioneel is het de woensdag tussen beide heuvelklassiekers tijd voor die andere heuvelklassieker: de Waalse Pijl, met finish op de beroemde Muur van Hoei. Wie kroont zich hier tot 'Koning van de Muur' en wordt de opvolger van Julian Alaphilippe?

Een overzicht met de kanshebbers op de korte, maar zeer steile Muur van Hoei.

[poll id="1512"]

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)

Vorig jaar wist Alaphilippe de hegemonie van 5-voudig winnaar Alejandro Valverde te doorbreken door als 1e boven te komen op de Muur van Hoei. Met zeges in Strade Bianche en Milaan-San Remo liet de Fransman dit voorjaar al zeer fraaie dingen zien.

In de Amstel Gold Race was hij ook op weg naar de zege, maar vanwege communicatieproblemen over de precieze voorsprong kwamen de achtervolgers terug en won Mathieu van der Poel. Neemt Alaphilippe revanche voor die nederlaag?

Alejandro Valverde (Movistar Team)

De Spanjaard Valverde mag misschien al wel de 'Koning van de Muur van Hoei' genoemd worden. Met 5 zeges in de heuvelklassieker is de inmiddels 38-jarige renner recordhouder. Hij won in 2006 al, toen voor Samuel Sánchez en Karsten Kroon.

Daarna was de huidige wereldkampioen vanaf 2014 tot en met 2017 de heerser in Hoei. Vorig jaar was Alaphilippe hem dus te snel af, kan hij zijn troon opnieuw claimen? In de Amstel Gold Race had Valverde 'slechte benen', dat was geen goed voorteken voor de wereldkampioen.

Adam Yates (Mitchelton-Scott)

Een man die al het hele voorjaar in vorm is, is Adam Yates. Nadat hij vorig seizoen wat werd overvleugeld door tweelingbroer Simon, slaat Adam dit jaar terug. Hij werd al 2e in Tirreno-Adriatico én de Ronde van Catalonië en won op indrukwekkende wijze de slotrit van de Ronde van het Baskenland. Trekt hij die vorm door naar de Muur van Hoei?

Daniel Martin (UAE Team Emirates)

De lijst met uitslagen van Daniel Martin in de Waalse Pijl is indrukwekkend: 6e in 2012, 4e in 2013, 2e in 2014, 3e in 2016 en 2e in 2017. De Ier, die zowel op explosieve klimmetjes als langere cols bij de wereldtop behoort, kon echter nog nooit winnen op de Muur van Hoei.

Misschien dit jaar, want in de Ronde van het Baskenland liet Martin zien dat de vorm uitstekend is met een 2e plek in het eindklassement. De Amstel Gold Race sloeg hij over om al zijn pijlen op de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik (zondag) te richten.

Jelle Vanendert (Lotto-Soudal)

Misschien een opvallende naam in de lijst met favorieten is die van de 34-jarige Jelle Vanendert. De Belg liet al vaker weten dat de Waalse Pijl hem perfect ligt. Vorig seizoen werd hij, zonder voor de Waalse Pijl sterke uitslagen te rijden, verrassend 3e op de Muur. In de Brabantse Pijl én de Amstel Gold Race toonde Vanendert zich al, dus dat belooft wat voor de Waalse Pijl.

En de Nederlanders dan?

Helaas, geen Mathieu van der Poel op de Muur van Hoei. Maar toch mogen we hopen op succes voor de Nederlanders. Maar winnen? Die kans lijkt héél klein. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) reed aanvallend in de Amstel Gold Race en klom ook al eens met de besten mee op de Muur van Hoei.

Ook Wout Poels kan een goede uitslag rijden. Michal Kwiatkowski is bij zijn ploeg, Team Sky, de kopman, maar bij een mindere dag van de Pool kan Poels die rol prima overnemen. In 2016 werd Poels bovenop de Muur van Hoei al eens 4e. Ten slotte is het qua Nederlanders uitkijken naar de verrichtingen van Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) en Robert Gesink (Jumbo-Visma).