Wie kan zich onsterfelijk maken in Vlaanderen?

Wie kan zich onsterfelijk maken in Vlaanderen?

admin • 11:26, 02-04-2017 / Laatste Update: 15:43, 12-12-2023

De Ronde van Vlaanderen is de hoogmis van het wielrennen. Welke favorieten hebben zondag schouders die sterk genoeg zijn om de druk te dragen? AD Sportwereld-collega Thijs Zonneveld blikt alvast vooruit.

Denk je aan Vlaanderen, dan zie je een peloton wielrenners door oneindig laagland gaan. Draaiend en kerend, slingerend tussen de velden, dokkerend over de steentjes en het macadam. De afgelopen weken was er nauwelijks een dag te vinden waarop er geen Vlaamse wielerkoers werd uitgezonden. Maar allemaal vallen ze in het niet bij Die Ene wedstrijd. De Heiligste Koers van de Heilige Vlaamse Wielerweek: de Ronde van Vlaanderen.

Onsterfelijk 

Het geldt voor de fans, voor de media, maar ook voor de renners. De Ronde is het summum: een kans om jezelf onsterfelijk te maken. De aandacht voor de Ronde is de afgelopen jaren, zeker in Vlaanderen, gestegen naar bijna belachelijke proporties. Deze vrijdag werd een toerritje over het parcours, onder leiding van een bekende Vlaamse presentator, integraal uitgezonden. Twaalf uur lang. De wedstrijd zal vrijwel in zijn geheel live worden uitgezonden in Vlaanderen.

Als favoriet heb je sterke schouders nodig om de druk te kunnen dragen. De Ronde van Vlaanderen is zo zwaar, zo fel betwist en zo lang dat in de finale slechts de sterksten overleven. Maar de Ronde is daarnaast óók een tactisch steekspel. Het is vooral de vraag wannéér je je troeven uitspeelt als favoriet. Doe je het te vroeg, dan ben je uitgeput als de echte finale begint. Doe je het te laat, dan bestaat de kans dat je achter de feiten aanrijdt.

Van Avermaet

Pijler 2: Greg Van Avermaet. Vrijwel net zo sterk als Sagan – en bovendien penseelde hij de afgelopen weken een aantal tactische meesterwerkjes. Waar hij voorheen met zijn krachten smeet op onzinnige punten in de koers, daar zit hij nu altijd mee op hét moment dat het gebeurt. Hij loopt over van het zelfvertrouwen en durft met iedereen naar de streep te rijden – ook met Sagan. Zijn BMC-ploeg staat volledig in zijn dienst.

Quick Step

Pijler 3 Quick Step. In de breedte de sterkste ploeg, met renners als Tom Boonen, Philippe Gilbert, Zdenek Stybar en Niki Terpstra. Quick Step zal de koers waarschijnlijk proberen open te breken, net als in Gent-Wevelgem, Dwars Door Vlaanderen en de E3 Prijs. Dat is de beste manier om hun numerieke overwicht uit te buiten: ze willen de andere favorieten in de verdediging drukken. Het wordt interessant om te zien hoe de verhouding tussen Quick Step en Sagan zal zijn in de koers. In Gent-Wevelgem lieten Terpstra en Sagan elkaar verliezen en in de media diepten ze die ruzie nog verder uit: beide partijen bluften dat ze écht niet zomaar met de ander zouden samenwerken. De kans bestaat dat er in de finale van de Ronde een derde partij profiteert.

Of doen de vedetten het? 

In de schaduw van Sagan, Van Avermaet en Quick Step azen een aantal andere vedetten op hun kans. Trek heeft met John Degenkolb en Jasper Stuyven twee outsiders, Cannondale gokt op Dylan van Baarle en Sep Vanmarcke, Katusha hoopt dat Alexander Kristoff op tijd in vorm is om de laatste klimmetjes te overleven en Sky mikt op Luke Rowe, Geraint Thomas en Ian Stannard.

Vroeg spektakel 

Het goede nieuws voor de toeschouwers en tv-kijkers is dat de koers waarschijnlijk al vroeg ontploft. Anders dan in de heuvelklassiekers (zoals de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik) gooien de favorieten in de Vlaamse wedstrijden steeds vroeger hun kaarten op tafel. De reden is vrij simpel: het loont. Je kunt, ook als je niet de sterkste bent, de zwaarste passages overleven door te anticiperen op het moment dat de vedetten hun duivels ontbinden. Het is een vliegwiel: omdat steeds meer renners willen anticiperen begint de finale van de wedstrijd steeds eerder.

Wie de Ronde wint is niet duidelijk, maar het spektakel is verzekerd.