Tour de France in tijden van corona? Volgens deze hoogleraar is het mogelijk

7 juni 2020

ANP

Wie zich een beetje in het coronavirus verdiept, weet dat het virus zich kan verspreiden door middel van hoesten, niezen en/of spugen. De druppels die daarbij vrijkomen - aerosolen genaamd - zorgen ervoor dat personen elkaar besmetten. Zeker in een peloton wielrenners, waar iedereen lekker dicht op elkaar zit, kan dit gevaarlijk zijn. Toch zijn er oplossingen om het wielrenner weer 'gewoon' op te starten.


De NOS sprak met Bert Blocken, hoogleraar aerodynamica aan de TU Eindhoven. Hij is van mening dat het besmettingsgevaar in het peloton te omzeilen is. De oplossing? "De kern van de zaak is ervoor te zorgen dat het hele peloton elke dag getest wordt en dus iedereen coronavrij is. Op die manier kan er veilig gefietst worden."

Geld en tijd
Natuurlijk, dit kost geld en heel veel tijd. Blocken: "Ik denk dat níét starten met wielercompetities, zo veel nadelige gevolgen heeft voor teams, renners en sponsors dat die kosten voor het dagelijks testen maar een fractie zijn. Een kleine inspanning om toch weer wedstrijden te kunnen rijden."

Verantwoordelijkheid
En als er dan toch iemand besmet raakt tijdens een koers? Blocken wijst naar de Bundesliga, waar ze zo'n speler dan uit de selectie halen. Bij het wielrennen moet een coureur dus uit het peloton worden gehaald. Verder moeten renners volgens hem ook hun verantwoordelijkheid nemen. Dus na de koers 1,5e meter afstand houden en hun spullen goed ontsmetten.