Puts na verrassende WK-titel: 'Ik tikte aan en geloofde het niet'

Puts na verrassende WK-titel: 'Ik tikte aan en geloofde het niet'

admin • 09:58, 10-12-2016 / Laatste Update: 20:58, 07-01-2024

Ongeloof overheerste bij Jesse Puts, die vannacht de mondiale zwemwereld verraste met goud op de 50 meter vrije slag bij de WK kortebaan in het Canadese Windsor.

,,Het is te gek, ik had het niet verwacht. Ik hoopte op een medaille, maar om dan als eerste aan te tikken. Ik geloofde het eerst niet'', zei de Utrechter bij de NOS.

Geen ideale race

En dan te bedenken dat het niet eens een perfecte race was, vervolgde de wereldkampioen. ,,Ik zat nog vijf honderdsten boven mijn persoonlijk record, dus in dat opzicht was het geen perfecte race. Maar het was natuurlijk wel mijn beste race by far op dit toernooi.''

Lees ook: Trainer Puts: 'Dit zag ik niet aankomen'

De 22-jarige Puts, die traint in Nieuwegein, zette ook iets recht in Windsor. ,,Ik kon een opsteker als deze wel gebruiken. Het was best een moeilijk jaar. Ik miste namelijk de Olympische Spelen in Rio op drie honderdsten. Supermooi dat ik die teleurstelling op deze manier heb kunnen rechtzetten.''

3e wereldkampioen

Puts is pas de 3e Nederlandse wereldkampioen bij de mannen in het zwemmen. Marcel Wouda won 1998 goud op de 200 meter wisselslag bij de WK langebaan, Maarten van der Weijden pakte in 2008 goud op de 25 kilometer open water.