Toussaint: 'Bel Amerikaanse coach voor échte peptalk'
i

ANP

Toussaint: 'Bel Amerikaanse coach voor échte peptalk'

admin • 15:11, 24-07-2017 / Laatste Update: 04:00, 08-01-2024

Kira Toussaint bereikte vanochtend op de WK in Boedapest na een spannende serie de halve finales op de 100 meter rugslag. ,,Het was wel even nagelbijten”, zei de opgeluchte Toussaint toen bleek dat ze met haar tijd van 1.00,52 als veertiende doorgaat naar de laatste zestien vanavond.

Na vier jaar trainen en studeren in de Verenigde Staten is Kira Toussaint een halve Amerikaanse geworden. Ze praat Nederlands met een licht Amerikaans accent en gooit er af en toe hele volzinnen Amerikaans-Engels uit als ze even niet op de Nederlandse vertaling kan komen. Toussaint verhuisde in 2013 naar Florida omdat ze het in zwemstad Eindhoven niet meer naar haar zin had. Twee jaar geleden maakte de 23-jarige Amstelveense de overstap naar Tennessee waar ze het zwemmen combineert met haar studie bewegingswetenschappen die ze in december hoopt af te ronden.

Peptalk

,,Ik houd van de Amerikaanse mentaliteit. Ze benaderen alles met power en zijn heel positief. Dat zie ik graag. Angst kennen ze niet of ze laten het niet merken”, aldus de rugslagspecialiste. In de Nederlandse ploeg is het voor Toussaint even wennen geblazen. ,,Als we met het nationaal team een peptalk hebben gehad, bel ik daarna even mijn Amerikaanse coach voor een echte peptalk”, zegt ze lachend.

De dochter van olympische kampioene Jolanda de Rover (200 rugslag in 1984) gaat maandagavond voor een nieuw persoonlijk record. In de serie bleef ze met 1.00,52 boven haar pr van 1.00,25 dat ze in april 2016 zwom. ,,Onder de minuut zwemmen is mijn doel. Dat is toch een magische grens. Ik voel me goed en ben in vorm. Let’s do it."