Browns-legende Brown vol lof over 'vriend' Ali
i

AFP

Browns-legende Brown vol lof over 'vriend' Ali

Bart van der Wijst • 13:27, 09-06-2016 / Laatste Update: 18:16, 05-01-2024

De sportwereld verloor afgelopen vrijdag een grootheid: Muhammad Ali. Dat Ali 'The Greatest' was bleek wel uit de vele lofuitingen die hij ontving daags na zijn dood. Ook zijn goede vriend - en Cleveland Browns-legende - doet een boekje open over Muhammad Ali.

"Er zijn zoveel dingen die we deelden", begint Brown zijn verhaal tegenover NFL-journalist Aditi Kinkhabwala. "Ik wil niet opscheppen door te zeggen dat ik hem zo goed kende, maar dat deed ik. Hij was een grappige en geweldige man. Iemand die opkwam voor alle mensen en vooral iemand die van mensen hield".

[poules_game teasertext="EK Pool - Wat denk jij?" team="slovakia" statisticstext="De rest van Nederland voorspelt" calltoaction="Doe nu mee met de EK Pool" url="https://www.win.nl/nl/poules/voetbalreizen-com/ek-2016/landing" pool="voetbalreizen-com/ek-2016" ]

Legende

Dat Ali de grootste aller tijden is blijkt wel uit het antwoord van Brown op de vraag of er ooit nog een sporter is die zoveel impact maakt als het boksicoon. "Nee", zegt de Cleveland-legende vastbesloten. "Discriminatie was destijds een hot item en je moest vechten om een eersterangs burger te zijn. Muhammad vocht, soms letterlijk, voor gelijkheid en dat deed hij op een prachtige manier. Hij heeft veel betekend voor Amerika."

Brown gelooft dat Ali's erfenis nog lang zal voortleven na zijn dood. "Hij is waarschijnlijk het meest herkenbare figuur in de sportwereld", zegt de voormalig fullback. "De sporters van nu zijn slim genoeg om te begrijpen dat ze enorm profiteren van de offers die hij maakte."