Atletiekunie ziet keuzes beloond

Atletiekunie ziet keuzes beloond

19:40, 24-08-2015 / Laatste Update: 23:49, 12-12-2023

De goede prestaties van de Nederlandse atleten, met Dafne Schippers voorop, is voor de Atletiekunie een teken dat de juiste keuzes zijn gemaakt. ,,Vijf jaar terug hebben we gekozen voor een centraal trainingsprogramma met faciliteiten op Papendal. De vereniging van de atleten bleef belangrijk, maar we gingen trainen met bondscoaches die extra kwaliteit brachten. Dit is denk ik de uitkomst van die aanpak", vertelde voorzitter van de Atletiekunie Theo Hoex maandag.

Hoex keerde net terug uit Peking, waar Schippers maandag zilver veroverde op de 100 meter. ,,Dat is fantastisch. De finale lopen in een wereld waar niet veel blanke atleten zo ver komen is al een wereldprestatie. Het geeft wel aan dat zij een geweldige blikvanger is voor het Nederlandse team. Wie wil er nu niet Dafne Schippers zijn? En dan komt de 200 meter nog, waarop wij toch ook denken dat ze een podiumkandidaat is", zei Hoex trots.

Hij merkt vooral dat de aandacht voor de sport vanuit de media toeneemt. Of ook de aanwas vanuit de jeugd nu gaat groeien, durft hij niet zo hard te zeggen. ,,Het hoeft niet automatisch te leiden tot meer leden, al is zij wel een geweldig rolmodel. Het zal zeker helpen, maar of het een schokeffect geeft, weet ik niet."

De unie zelf koestert echter de resultaten, die niet toevallig komen. Het beleid, met topsportcentrum Papendal als centraal punt, werpt zijn vruchten af. ,,Op Papendal kan je wonen, er wordt onderwijs in de buurt geregeld als je wil. We kijken naar de kwaliteit. We hebben coaches die het werk op de verenigingen ondersteunen. Atleten hadden anders veel moeten reizen, dat hoeft niet meer", analyseert Hoex de voordelen van de nieuwe aanpak.

'Het is financieel niet zo dat we voor alle onderdelen kunnen gaan. Maar zelfs op de middellange afstanden, die op een laag pitje stonden, doen we dankzij wat maatwerk nu mee', verwees hij naar de prestaties van Sifan Hassan en Maureen Koster op de 1500 meter. 'Ook van Hassan sluiten we niet uit dat ze het podium haalt in Peking.' De komende maanden wordt bekeken waar de focus wordt gelegd voor de periode na de Spelen in Rio en het EK in Nederland.

Lees ook: ‘Het lijkt soms wel of wij 4 punten achter staan op PSV’

Lees ook: ‘Lukoki keert mogelijk snel terug in de Eredivisie’

Lees ook: Schippers pakt zilveren medaille op 100 meter

Lees ook: Clubrecord met ‘de nul’ is heilig bij Ajax en De Boer

Lees ook: ‘Als je dat durft heb je heel grote ballen’