Hoe Kobe Bryant diepe indruk maakte op de Nederlandse basketbalsters: ‘Ik zag hem vlak voor zijn dood nog’

5 februari 2020

Sportnieuws.nl

Kobe Bryant wist: basketbal is ook een sport voor vrouwen. Hij gebruikte zijn torenhoge status als mens en sporter om dit de wereld te laten horen. Met 4 dochters wilde hij er zeker van zijn dat vrouwen kansen hebben, sterk en onafhankelijk kunnen zijn. Zijn overlijden is daarom óók een klap voor de basketbalsters uit het Nederlands team.


Door: Tom van Steenis

"Het avontuur waar hij en zijn dochter Gigi in waren beland, daar was iedereen zo benieuwd naar. Mijn hart breekt als ik ze samen terug zie op video’s of foto’s. Dit was het begin van iets speciaals", zegt Karin Kuijt (nummer 7 op de teamfoto), pointguard van het Nederlands team, tegen Sportnieuws.nl. "Ik kon het niet geloven. Deze hele week voel ik mij alsof er een familielid is overleden. Nu is Mamba out, maar zijn legacy zal voor altijd bestaan."Vrouwen in mannencompetitie
Een week voor de noodlottige crash zei hij tegen CNN dat er speelsters in de WNBA spelen die qua niveau prima mee zouden kunnen in de NBA. Met andere woorden: de vrouwen die nu spelen doen helemaal niet zo gek veel onder voor de mannen. Een uitspraak die veel losmaakte, ook bij Emese Hof (nummer 14 op de teamfoto en center bij het Nederlands team). "Als iemand met zijn bekendheid en geloofwaardigheid dat zegt, heeft dat veel waarde. Hij zal een hoop kritiek hebben gekregen voor deze opmerking, maar zei het toch omdat hij er ook echt in geloofde."

Kobe in de kleedkamer
Emese deed zelf afgelopen zomer ook een lange tijd mee voor een plek in de beste vrouwencompetitie van de wereld. Ze kon daarmee de 3e Nederlandse vrouw worden die ooit in de WNBA heeft gespeeld. Zo ver kwam het nog niet, in een trainingskamp deze zomer met de Phoenix Mercury viel ze op het allerlaatste moment af. Kobe zat bij een van deze wedstrijden op de tribune en kwam na afloop in de kleedkamer voor een praatje.

Vrouwen
Iets wat hij vaker deed bij WNBA of college vrouwenwedstrijden om zijn support te laten zien, volgens Chatilla van Grinsven (hoofdfoto). "Ik heb hem persoonlijk ontmoet bij een WNBA-wedstrijd van de LA Sparks. Hij vertelde mij dat hij zoveel mogelijk vrouwenbasketbal-wedstrijden bezocht om zijn dochters te inspireren en vrouwenbasketbal meer onder de aandacht te brengen."

'2 weken geleden nog gezien'
Het bleef voor Chatilla niet bij deze ene ontmoeting en dus kwam het nieuws afgelopen zondag ook voor haar hard aan. "Ik was in shock, en hoopte dat het fake news was. Toen het vreselijke nieuws bevestigd werd, brak mijn hart voor Kobe, zijn dochter en alle andere mensen die aan dit tragische ongeluk zijn omgekomen. Ik had Kobe 2 weken voor zijn dood nog gezien bij de première van Just Mercy waar ik ook voor uitgenodigd was. Hij zat nog zo vol met leven en was net aan zijn nieuwe carrière begonnen in de filmindustrie. Ik kan het nog altijd niet bevatten."