7 sportdocumentaires die je in de kerstvakantie kunt kijken
i

ANP

7 sportdocumentaires die je in de kerstvakantie kunt kijken

admin • 22:59, 25-12-2018 / Laatste Update: 01:13, 08-01-2024

Misschien heb je op kerstavond met je vriendin moeten meekijken naar All You Need Is Love. Misschien heb je zeeën van tijd over deze kerstvakantie en ga je met het buikje rond op de bank liggen. 7 goede tips voor documentaires over sport die je kunt kijken!

1. Barney: Het verdriet van een wereldkampioen (gratis bij RTL)

Darter Raymond van Barneveld maakte kortgeleden bekend dat hij volgend jaar gaat stoppen. Zaterdag nog was de documentaire Barney, het Verdriet van een Wereldkampioen op tv. Als je dat ziet, snap je zijn beslissing. Tussen 1998 en 2007 werd hij vijf keer wereldkampioen, maar daarna zijn er weinig spraakmakende overwinningen bij gekomen. En toch dart hij nog steeds.

De titel van de docu zegt het eigenlijk al. Van Barneveld heeft moeite het allemaal nog op te brengen. Hij is klaar met het reizen, het trainen, en vooral met verliezen. Hij stelt zich ook mooi kwetsbaar op. Noemt zichzelf 'een schaap'. Als je van darts houdt, zeker kijken. Zo niet, dan ook geeft het een interessant inkijkje in het karakter van een heerlijke Haagse en Hollandse held.

2. First Team: Juventus (Netflix)

Voetballiefhebbers opgelet. Uiteraard wacht je nu op Boxing Day, de dag na kerst dat het feest van de Premier League losbarst. Maar de voetbaldocu First Team: Juventus is ook een aanrader. Je krijgt een blik achter de schermen van een moderne voetbalclub, met een traditionele Italiaanse saus er overheen natuurlijk.

3. Sunderland 'Till I Die (Netflix)

Als je meer van het Engelse voetbal houdt, dan kun je sinds kort ook de documentaire Sunderland 'Till I Die kijken. Onder druk van de gepassioneerde supporters probeert Sunderland na een jaar van degradatie weer terug te keren in de Premier League.

4. Icarus (Netflix)

Je hoort natuurlijk geregeld iets in het nieuws over doping. Maar wat betekent dat nou? Hoe gaat dat nou? Rusland heeft moedwillig de boel lopen flessen op de Olympische Spelen van 2014 in eigen land. De documentaire Icarus is weerzinwekkend.

Amateurwielrenner Bryan Fogel wil in de documentaire kijken hoe moeilijk het is om dopingcontroles te omzeilen. Vervolgens leert hij een maniakale Russische dokter kennen die achter het Russische dopingprogramma zit. Met gevaar voor eigen leven onthullen ze hoe de Russen vals spelen.

5. The Last Fight (gratis bij 2Doc)

Marloes Coenen staat al jaren aan de top in de wereld van de Mixed Martial Arts (MMA), een mix van diverse vechtsporten, bekend van UFC. Marloes wil nog één keer wereldkampioen worden, maar ze wil ook moeder worden. Bij elke klap die ze krijgt, neemt de kans op een zwangerschap af.

Het is een intieme documentaire die de wreedheid van de sport goed laat zien. Is het de pijn allemaal waard?

6. Fittest on Earth (Netflix)

CrossFitters komen samen voor een meedogenloze wedstrijd waarbij de titel 'fitste sporter ter wereld' op het spel staat. Alleen de allerbeste en sterkste sporters zijn geselecteerd. Het is fascinerend om te zien hoe ze trainen en presteren. Leuk ook om te kijken vlak voordat je aan je goede voornemens begint.

7. Game Face (Netflix)

Hou je meer van maatschappelijk ingestoken docu's? Dan is Game Face misschien iets voor jou. De film gaat over 2 LGBT-sporters die strijden voor acceptatie binnen hun sport. De documentaire volgt Fallon Fox, de eerste MMA-fighter die transgender is. Terrence is een basketbalspeler uit Amerika die uit de kast is gekomen.