WOW! Turkije wil uitlevering van NBA-ster Kanter vanwege ‘terreur’

16 januari 2019

AFP

Turkije heeft aan de Verenigde Staten gevraagd om de basketballer Enes Kanter uit te leveren. Volgens de Turkse regering maakt Kanter deel uit van een terroristische organisatie. Dat zeggen Turkse media. De afgelopen weken leverde de speler van de New York Knicks kritiek op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.


Kanter noemde Erdogan in het recente verleden al eens ‘een krankzinnige’, ‘een maniak’ en ‘een dictator'.  De NBA-ster houdt de Turkse president en de Turkse regering verantwoordelijk dat hij deze dagen niet naar Londen kan afreizen voor de wedstrijd tegen Washington Wizards. Dat duel staat donderdagavond op het programma in het kader van de NBA Global Games.

Arrestatie buiten de VS
In een filmpje dat vorige maand op de website van BILD verscheen, verklaarde Kanter zijn afwezigheid in Londen met de vrees voor een arrestatie. ,,Helaas kan ik niet naar Londen reizen vanwege deze waanzinnige, de Turkse president’', doelt hij op Erdogan. Kanter zegt zijn leven buiten de VS of Canada niet zeker te zijn. ,,Ik ben buiten die landen constant in gevaar.’’

Ruzie met de overheid
Kanter leef al jaren in onmin met de Turkse overheid. In mei 2017 werd zijn paspoort ingetrokken, toen hij zich in Europa bevond. Eerder werd hem al het Turkse staatsburgerschap ontnomen. Sindsdien bestookt hij de Erdogan op zijn Twitteraccount regelmatig kritiek.