Olympische medailles zijn nog geen groot McDonald's-menu waard
i

ANP

Olympische medailles zijn nog geen groot McDonald's-menu waard

Martijn Baars • 13:00, 28-02-2018 / Laatste Update: 06:04, 08-01-2024

Mochten medaillewinnaars Koen Verweij of Irene Schouten ooit in dikke geldproblemen zitten, dan hebben beide schaatsers niks aan hun gewonnen medailles op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. De medaille zelf levert niet eens genoeg op om 1 groot menu bij de McDonald's te kopen. Dat blijkt uit cijfers die Gold Republic met Sportnieuws.nl heeft gedeeld.

Een bronzen medaille, die Schouten en Verweij bijvoorbeeld wonnen op de massastart, is namelijk echt een waardeloos stuk vreten. Die medaille bestaat voor 90 procent uit koper en 10 procent uit zink. Die eremetalen zijn niks waard op de markt. De huidige waarde van een bronzen plak is 4 euro. Pas vanaf een zilveren medaille wordt het verkopen van de gewonnen plak het overwegen waard.

Zilver

Laten we vooropstellen dat de emotionele waarde vele malen groter is dan de fysieke waarde. Sporters werken er elke 4 jaar keihard voor. Wij zetten eerder al op een rijtje voor je wat ze persoonlijk verdienden met hun medailles. Het gewonnen metaal zelf is natuurlijk ook wat waard. De zilveren medailles van Pyeongchang 2018 bestaan voor 99,9 procent zilver en zijn momenteel ongeveer 250 euro waard.

Ook goud is oplichting

Naast het brons, is ook het goud eigenlijk een oplichting. Die plak is eigenlijk een zilveren medaille, met minimaal 6 gram goud erin verwerkt. De waarde van de winnaarskleur wordt geschat op ongeveer 458 euro. Opvallend aan de medailles van de afgelopen Winterspelen is dat ze nog nooit zo zwaar waren. Goud weegt 586 gram, zilver 580 gram en brons 493 gram.

Bijna 6.000 euro

In totaal heeft TeamNL 5.975 euro aan metaal binnengehaald bestaande uit 8 gouden medailles, 9 zilveren medailles (inclusief de ploegenachtervolging) en 12 bronzen medailles (ook inclusief ploegenachtervolging en aflossing).

Als we er vanuit gaan dat een Big Mac Menu €6,75 kost, kunnen de Nederlandse medaillewinnaars 885 menu's kopen. Gezien het feit dat Nederland 31 sporters naar Pyeongchang stuurde kunnen ze dus allemaal 29 keer bij de Mac gaan eten. Dan moeten de grootverdieners hun centen wel delen met de andere sporters...