Darter Van Duijvenbode moet naar Q School: ‘Anders kan ik ook eens andere dingen gaan doen’

13 januari 2020

Lawrence Lustig/PDC

Het WK darts bij zowel de PDC als de BDO zit erop en dus kijken we alweer naar het volgende dartsevent. Woensdag begint Q School. Dat is het kwalificatietoernooi bij de PDC om een tourkaart te bemachtigen. Dirk van Duijvenbode moet er weer naartoe. Hij heeft de afgelopen 2 jaar niet goed genoeg gespeeld om zijn tourkaart automatisch te verlengen en dreigt dus zijn profstatus te verliezen. In gesprek met Sportnieuws.nl blikt hij vooruit op Q School.


De Nederlandse darter zit er een beetje dubbel in, zo vlak voor de start van Qualifying School in het Duitse Hildesheim. "Natuurlijk ga ik erheen met als doel om weer een tourkaart te halen. Maar aan de andere kant is het ook weer niet het einde van de wereld als ik het niet haal. Ik heb de afgelopen 5 tot 6 jaar weekend in, weekend uit aan het darten besteed. Mocht ik nu geen tourkaart halen, dan kan ik ook eens andere dingen doen."

Sterke concurrentie
De kans dat Van Duijvenbode géén tourkaart wint, is aanwezig. Vanuit de BDO komen er sterke spelers bij. Maar ook spelers die we de afgelopen jaren weleens op televisie hebben zien spelen, moeten het weer gaan proberen of doen het voor het eerst. Darters als Tytus Kanik, Zoran Lerchbacher en Michael Unterbuchner melden zich óók in Hildesheim op jacht naar een tourkaart.

'Het gaat niet makkelijk worden'
"Het veld is sterker dan de afgelopen jaren", is Van Duijvenbode eerlijk. "Het gaat niet makkelijk worden. Ik zit momenteel niet in de vorm van mijn leven, maar ik hoop via de ranking genoeg punten te kunnen scoren om het te halen."

Hoe werkt Q School?
Q School is verspreid over 2 locaties. In Hildesheim mogen alleen darters uit continentaal Europa gooien. In het Engelse Wigan mogen alleen darters uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Gibraltar meedoen. Darters die van andere continenten komen, mogen zelf kiezen aan welke Q School ze meedoen. Op de Engelse Q School krijgen de finalisten van alle 4 de dagen een tourkaart. In Hildesheim alleen de winnaar van elke dag. Daarnaast worden de resterende tourkaarten verdeeld op basis van de ranking. Op alle 4 speeldagen worden er punten uitgedeeld. Hoe verder je komt op 1 dag,  hoe meer punten je krijgt. De beste spelers krijgen dan via de ranking een tourkaart. Hoeveel kaarten er beschikbaar zijn, maakt de PDC deze week bekend.

1 keer halve finale
"Ik denk dat ik aan 1 goede dag en 2 redelijke dagen genoeg heb om een tourkaart te halen. Dat betekent dat ik mik op 1 keer minimaal de halve finale van de dag halen. Je bent afhankelijk van de loting, dus daar durf ik nog geen voorspelling op los te laten."

Check hier nog eens de voorbeschouwing op het PDC WK, die we met Dirk van Duijvenbode half december opnamen.