Players Championship 9 | Michael Smith wint in de finale van Ryan Joyce
Raymond van Barneveld © Getty Images

Players Championship 9 | Michael Smith wint in de finale van Ryan Joyce

19:25, 06-05-2024

Voor de Nederlandse darters was Players Championship 9 een matig vloertoernooi. In het Duitse Hildesheim kwam er geen enkele landgenoot tot de laatste acht. Bij de laatste zestien eindigde het avontuur voor de laatste Nederlanders.

Michael Smith won uiteindelijk de finale met 8-6 van Ryan Joyce.

Nederlandse inbreng

Niet alle topdarters kozen ervoor om af te reizen naar Duitsland. Premier League-deelnemers Luke Humphries, Luke Littler, Rob Cross en Nathan Aspinall besloten in het drukke schema om een paar dagen rust te nemen en lekker in Engeland te blijven. Nederlandse toppers als Michael van Gerwen, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Raymond van Barneveld waren wel van de partij.

Loodzware loting Van Leuven

Toch waren de meeste ogen gericht op Noa-Lynn van Leuven. Zij mocht dankzij haar sterke prestaties op de Challenge Tour invallen en maakte maandag haar debuut op de Pro Tour. Van Leuven wist zelfs een toernooi te winnen op het op een na hoogste niveau bij de PDC.

De Nederlandse trof het niet met de loting. Van Leuven werd gekoppeld aan tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson. De Schot liet er geen gras over groeien en gunde de debutante geen enkele leg: het werd 6-0.

Nederlandse dartsiconen treffen elkaar

Twee Nederlandse darticonen troffen elkaar in de eerste ronde. Raymond van Barneveld bleek daarin te sterk voor Vincent van der Voort. In de tweede ronde rekende Barney af met de Noord-Ier Nathan Rafferty. Dat deed hij met een gemiddelde van meer dan 107(!). Een ronde later was het echter Ryan Joyce die Barney versloeg.

Michael van Gerwen

Van Gerwen nam het in de eerste ronde op Steve Beaton, die na dit jaar gaat stoppen met darten. Mighty Mike vloog uit de startblokken met een paar sterke legs, maar verloor uiteindelijk met 4-6 van The Bronzed Adonis. Ook Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode lagen er snel uit. Zij verloren van Darren Beveridge en Lee Cocks.

Bij de laatste zestien zaten er uiteindelijk vier Nederlanders. Richard Veenstra, Patrick Geeraerts, Kevin Doets en Gian van Veen maakten nog kans op de titel bij PC9. In de kwartfinales zagen we echter geen enkele landgenoot meer. De bovengenoemde mannen verloren van Michael Smith, Luke Woodhouse, Krzysztof Ratajski en Stephen Bunting.

Blessures

Naast Gerwyn Price, die zich geblesseerd af moest melden, was ook Michael Smith niet okselfris. De oud-wereldkampioen won zijn eerste partij met een gemiddelde van bijna 93, maar was na afloop snel op sociale media te vinden om te vertellen wat er aan de hand was. Smith gaf aan te kampen met jicht, waardoor hij niet pijnvrij kan spelen.

Martin Schindler zal hebben uitgekeken naar deze week, want hij kon gewoon in zijn eigen land blijven om te spelen. Helaas voor hem sloeg het noodlot toe en moest hij zich ziek afmelden. "Het is de eerste keer in zeven jaar tijd dat ik een toernooi over moet slaan", schrijft de Duitser op zijn sociale media. Schindler vermoedt dat hij bronchitis heeft en hoopt op tijd te herstellen voor het Euro Tour-toernooi van komend weekend.