Stilgevallen Rotterdam Ahoy moet het doen met 'opkomstkoning' Nathan Aspinall als winnaar
Nathan Aspinall won de Premier League Darts-avond in Rotterdam Ahoy. ©Getty Images

Stilgevallen Rotterdam Ahoy moet het doen met 'opkomstkoning' Nathan Aspinall als winnaar

00:05, 19-04-2024 / Laatste Update: 00:08, 19-04-2024

Geen Michael van Gerwen, geen Luke Littler en geen Luke Humphries. Rotterdam Ahoy hoopte op een winnaar van wereldformaat, maar moest het doen met Nathan Aspinall als de winnaar van het minitoernooi in de Premier League Darts.

Net als in 2023 was The Asp de beste in Rotterdam. Hij slalomde om alle publieksfavorieten heen, die als dominosteentjes omvielen. In de finale won Aspinall van Michael Smith met 6-4. De 11.500 fans in Rotterdam Ahoy waren inmiddels stilgevallen door de vroege uitschakeling van Van Gerwen en Littler in de kwartfinales al. 'Gelukkig' was daar nog de opkomstkoning die Aspinall heet. Met zijn Mr. Brightside van The Killers zorgde hij drie keer voor een opleving in de zaal.

De finale zal weinig mensen bij blijven. Al was de 170-finish van Smith nog wel een hoogtepunt. Hij won er de wedstrijd niet mee. Met gemiddeldes van beide rond de 95 was het niveau ook niet denderend. Maar Ahoy kent dus wel z'n winnaar. Het werd niet de enige Nederlander waar iedereen op hoopte. Of anders Littler, de tienersensatie uit Engeland. Zelfs regerend wereldkampioen Humphries werd het niet. Maar Aspinall was dolblij met zijn zege.

'Ik hou van Rotterdam'

"Ik hou van Rotterdam", zei de inmiddels tweevoudig winnaar in de Nederlandse havenstad na afloop tegen Viaplay. "Het was een fantastische avond. Ik wilde niet nóg een finale verliezen dus ik haalde alles uit mezelf om het te redden. Dat lukte gelukkig. Het was niet al te best wat ik liet zien in mijn wedstrijden, maar het was genoeg om de avond te winnen. Ik ben heel blij dat ik hier als winnaar sta."

Reden van de nederlaag van Van Gerwen?

Van Gerwen gaf na afloop van zijn nederlaag tegen Luke Humphries in de kwartfinale geen interview. Wel had hij nog een discussie met de Engelsman op het podium. Vooral over de omstandigheden in Rotterdam Ahoy. Daar hadden niet alleen zij, maar bijvoorbeeld ook Peter Wright last van. Sportnieuws.nl sprak met darter en analist Ron Meulenkamp in Ahoy over de mogelijke reden van de nederlaag en hij was duidelijk: "Ze hebben recht van spreken."

Uitslagen Premier League Darts Ahoy Rotterdam

Kwartfinales:
Michael Smith - Luke Littler 6-3
Rob Cross - Gerwyn Price 3-6
Peter Wright - Nathan Aspinall 2-6
Michael van Gerwen - Luke Humphries 4-6

Halve finales:
Michael Smith - Gerwyn Price 6-5
Nathan Aspinall - Luke Humphries 6-4

Finale
Nathan Aspinall - Michael Smith 6-4

De avond van tevoren sprak Sportnieuws.nl met Michael van Gerwen en Luke Littler, die alvast waren aangeschoven in Ahoy. Daar vertelde Van Gerwen dat hij de 17-jarige dartssensatie 'kebab-boy' noemt, omdat Littler tijdens het WK darts zei een kebabje op z'n tijd wel lekker te vinden. De media vragen nog steeds regelmatig naar zijn favoriete snacks en gerechten.

Ook was er wat serieuzer nieuws: Van Gerwen wist te vertellen dat er volgend seizoen een nieuwe speellocatie komt in de Premier League Darts. De Nederlander verklapte zelfs dat er in een nieuw land wordt gedart. De PDC zal blij zijn dat hij net op tijd zijn kaken op elkaar hield, want Van Gerwen wilde niet verklappen om welk land het ging.