Max Verstappen: Formule 1-wereldkampioen die auto én vriendin afpakte van concurrent
Max Verstappen, Formule 1-coureur bij Red Bull Racing, en partner van Kelly Piquet. ©Getty Images, fotobewerking Sportnieuws.nl

Max Verstappen: Formule 1-wereldkampioen die auto én vriendin afpakte van concurrent

07:59, 21-04-2024 / Laatste Update: 15:37, 25-04-2024

Als zoon van twee coureurs was het lot van Max Verstappen eigenlijk al bij zijn geboorte geschreven. Maar dat hij de Formule 1 zo zou domineren, had niemand durven voorspellen. Hij kwam, zag en overwon. Dit is Max Verstappen, de 26-jarige racecoureur uit het Belgische Hasselt, die zich veel meer Nederlander voelt.

Het staat echt in zijn paspoort, bij nationaliteit: Belgisch. Maar Max Verstappen heeft door zijn vader Jos ook een Nederlands paspoort. En voor de jonge coureur zelf is er geen twijfel. “Ik woonde eigenlijk alleen maar in België om te slapen. Overdag ging ik naar Nederland en had ik daar ook mijn vrienden. Ik ben als Nederlander opgevoed en zo voel ik me ook." Toen hij op achttienjarige leeftijd tussen beide nationaliteiten mocht kiezen, was de keuze snel gemaakt

Belastingparadijs en kritiek op privéjet

Overigens woont hij al lang niet meer 'in de buurt'. Toen Verstappen een riant salaris ging verdienen, besloot hij naar Monaco te verhuizen. Een waar belastingparadijs voor de allerrijksten. Dat komt hem wel goed uit. Van het geld dat hij verdiende, kocht hij onder andere een privéjet. Dat komt hem nogal eens op kritiek te staan. Van en naar alle races vliegen in een vliegtuig voor een tiental personen is niet best voor het klimaat. De tripjes van Verstappen stoten bezorgde activisten dan ook tegen de borst.

Salarissen F1: Max Verstappen verdient nog altijd minder dan Lewis Hamilton

21 februari 2024, 08:34

Lewis Hamilton zorgde voor een shock in de Formule 1-wereld door een contract te tekenen bij Ferrari voor 2025. De Brit kan daar ongetwijfeld een mooi salaris gaan verdienen, maar daar hoeft hij het niet voor te doen. Geen enkele coureur verdient namelijk meer dan Hamilton doet bij Mercedes. Zelfs Max Verstappen niet. Bekijk hier alle salarissen van de Formule 1-coureurs in 2024.

Op zijn 26ste is Verstappen al een legende in de Formule 1. Hij zorgde er praktisch in z'n eentje voor dat de GP van Nederland terugkeerde op de internationale kalender op het circuit van Zandvoort. Dat was allemaal niet gebeurd als zijn vader Jos Verstappen hem niet in een kart had gezet.

Alles geleerd in het karten

Zijn race-ster was al vroeg rijzende. Op zevenjarige leeftijd begon Verstappen met karten. Hij won vervolgens meteen vier jaar op rij alles wat er te winnen viel. Zijn specialisme in slecht weer, zijn waanzinnige inhaalacties en zijn inzicht op het circuit heeft hij allemaal geleerd in het karten. Toch is er altijd ook kritiek op Verstappen. In het begin van zijn carrière omdat hij te wild zou zijn en te veel risico's nam bij het halen. Afgelopen jaar was de kritiek dat hij 'te dominant' zou zijn en daarmee de sport 'saai' zou maken. Het is niet gauw goed.

Formule 3

Verstappen reed nog geen half jaar in de Formule 3, voordat hij voor de leeuwen werd gegooid. Verstappen werd opgenomen in het talentenprogramma van Red Bull en en kreeg in het najaar van 2014 een superlicentie. Dat is het bewijs dat je mag racen in de hoogste autosportklasse. Inmiddels kost hem dat jaarlijks meer dan een miljoen euro.

Drie dagen na zijn zeventiende verjaardag maakte Verstappen officieel zijn debuut in de Formule 1: hij mocht Jean-Eric Vergne vervangen bij Toro Rosso tijdens de vrije training van de GP van Japan. Als broekie klokte hij de twaalfde tijd.

Debuut met nummer 33

Bij Toro Rosso had Verstappen Carlos Sainz junior als teamgenoot. Ook de Spanjaard debuteerde bij het zusterteam van het grote Red Bull. Een kleine zes maanden na zijn debuut tijdens de vrije training in Japan, mocht Verstappen in 2015 écht beginnen aan zijn Formule 1-carrière. Hij koos voor nummer 33 op zijn auto. Waarom? Het cijfer 3 vindt hij een mooie vorm hebben, maar dat nummer was al vergeven aan Daniel Ricciardo. Dus koos hij voor 33. Later toonde Verstappen op Twitter dat hij als kleuter al in een trapauto zat waar datzelfde nummer op de zijkant stond.

'Johee, johoo'

Daniil Kvyat zag in zijn achteruitkijkspiegels Verstappen steeds dichterbij komen. De Rus maakte al een tijdje geen indruk bij Red Bull en moest begin mei 2016 ineens het veld ruimen, omdat hij niet met de druk kon omgaan.  

Verstappen was al de jongste coureur ooit die punten pakte in de Formule 1 en tijdens de GP van Spanje half mei mocht hij het laten zien in een snellere auto. Hij kwalificeerde zich als vierde en won meteen als eerste Nederlander ooit een Formule 1-race. De 'johee-johoo' van Ziggo Sport-commentator Olav Mol staat in het geheugen van Nederlandse autosportliefhebbers gegrift. Kvyat werd in de oude Toro Rosso van Verstappen op een ronde gereden en eindigde als tiende.

Relatie met Kelly Piquet

Kvyat en Verstappen zullen altijd aan elkaar verbonden blijven. Eind 2020 gingen de geruchten al dat Verstappen een relatie zou hebben met Kelly Piquet, de ex-vriendin van Kvyat. In zijn nieuwjaarswens voor 2021 bevestigde Verstappen dat hij bij Kelly Piquet zijn geluk had gevonden. Zij is de dochter van racelegende Nelson Piquet en kreeg samen met Kvyat een dochtertje: Penelope.

Ruim drie jaar later zijn Verstappen en Piquet nog steeds samen en is Penelope inmiddels flink gegroeid. Soms zie je haar voorbijkomen tijdens livestreams van Verstappen in een simrace. Piquet lijkt 'een blijvertje', nadat Verstappen kortstondige relaties had met diverse vrouwen.

Vrouwen met wie Verstappen een relatie heeft gehad:

- Mikaela Ahlin-Kottulinsky (uit Zweden), negen maanden relatie. Ging uit in 2016, vlak voordat Verstappen in Spanje zijn eerste Grand Prix won.
- Joyce Godefridi
- Roos van der Aa (bevestigde noch ontkende een relatie met Verstappen)
- Maxime Pourquie (wilde de vraag of ze een relatie had met Verstappen niet beantwoorden)
- Dilara Sanlik

Sinds eind 2020/begin 2021 is Verstappen samen met Kelly Piquet.

Duizenden fans per week erbij

De fans smullen van zowel het privéleven als de resultaten van Verstappen in de Red Bull. In Nederland, maar ook daarbuiten. Het wonderkind kreeg er duizenden fans per week bij en na zijn overwinning in Spanje was het hek van de dam. In het Nederlandse straatbeeld zag je de Verstappen-merchandise steeds frequenter en het einde lijkt nog altijd niet in zicht.

Ruzie met auto én Ferrari's

Het succes van Verstappen zette niet meteen door. De jaren 2017 en 2018 werden bij Red Bull gekenmerkt door motorische problemen. En als de auto het wel gewoon volhield, dan waren daar de clashes met Ferrari. Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen vochten veelal met Mercedes-collega's Lewis Hamilton en Valtteri Bottas om de zeges, maar kregen ook steeds vaker te maken met Verstappen. Het zorgde regelmatig voor ruzies op en naast de baan. Legendarisch zijn de (middel)vingertjes van Vettel, het vele geklaag over de boordradio's van beide mannen en als klap op de vuurpijl de crash in Singapore.

Bromance met Daniel Ricciardo

Op de baan was het dan misschien niet je-van-het, buiten de baan smulden de fans van ploeggenoten Verstappen en Daniel Ricciardo. Er ging geen raceweekend voorbij of de twee hadden weer ergens een hilarisch filmpje opgenomen. Het publiek genoot van de twee.

Maar in hun strijd om nummer één coureur van Red Bull te worden, ging het mis. Er was geen duidelijke leider en Verstappen wilde dat wel worden. Die strijd was het begin van het einde van de bromance, met de crash in Azerbeidzjan als dieptepunt. Red Bull verving Ricciardo, eerst met Pierre Gasly, daarna met Alex Albon. Beiden konden de druk van het presteren ónder Verstappen niet aan. Sergio Perez doet dat sinds 2021 beter, al kwamen de gewonnen constructeurstitels in 2022 en 2023 voornamelijk op naam van de Nederlander.

Wereldkampioen na epische strijd met Hamilton

Of je nou fan bent van Formule 1 of niet, als je één seizoen terug moet kijken, dan is dat 2021. Volgens kenners misschien wel de spannendste strijd om een wereldtitel in een sport ooit. Verstappen had eindelijk een auto waarmee hij de dominantie van Mercedes aan kon vallen. Voor het eerst kwam er een scheur in het succesvolle bolwerk. Hamilton en Verstappen gingen nek aan nek in het klassement, zelfs tot aan de laatste ronde in laatste race in Abu Dhabi. Daar gebeurde iets ongelooflijks: Verstappen werd voor het eerst wereldkampioen na een knotsgekke race vol rare momenten en beslissingen.

Hamilton kiest voor mode en politiek

Hamilton herstelde nooit meer van dat pijnlijke verlies in Abu Dhabi. De Mercedes waarin hij zat, werd minder en Hamilton zelf maakte zich druk om andere zaken. Hij was de stem die riep om meer diversiteit in de Formule 1 en hij hield zich meer bezig met hoe hij zichzelf presenteerde. Hamilton is meer bezig met mode. De strijd die er op en buiten de baan met Verstappen was, is naar de achtergrond verdwenen.

'Dutch GP' als ultiem cadeau

Inmiddels zijn we nog twee wereldtitels verder en zitten de tribunes op praktisch alle circuits vol met Nederlandse- en buitenlandse Verstappen-fans. Er zijn zelfs hele tribunes in bijvoorbeeld Oostenrijk en Hongarije helemaal oranje gekleurd en circuits barsten weer uit hun voegen. 

Als klap op de vuurpijl kregen die tienduizenden fans een cadeautje van de organisatie. Sinds 2021 is de GP van Nederland terug, na 35 jaar van de kalender te zijn verdwenen. Niet alleen de organisatie van de Formule 1 zelf, maar ook experts in binnen- en buitenland loven sindsdien de 'Zandvoort GP'. Al was er afgelopen jaren ook grensoverschrijdend gedrag op de tribunes. Verstappen won tot nu toe elke race in Zandvoort.

Wereldtitel vier, vijf, zes...?

Van een strijd op de baan is in 2023 al geen sprake meer. Vettel en Raikkonen zijn gestopt en Hamiltons Mercedes had geen winnende motor meer. Teamgenoot Perez kan Verstappen simpelweg niet bijbenen en uit het middenveld is het maar de vraag of teams als McLaren, met vriend Lando Norris en Alpine het Red Bull en Verstappen in 2024 wel moeilijk kunnen maken. Vooralsnog is daar geen sprake van.

Christian Horner

Of de succesvolle teambaas Christian Horner er het hele jaar bij blijft, is nog de vraag. De Brit ligt onder vuur vanwege grensoverschrijdend gedrag. Verstappen zelf houdt zich er niet mee bezig, hij focust zich zoals altijd op zichzelf en zijn prestaties op het circuit.

Paspoort Max Verstappen

NaamMax Verstappen
Geboortedatum30 september 1997
GeboorteplaatsHasselt (België)
Lengte1,81 meter
SportFormule 1
WereldkampioenDrie keer (2021, 2022, 2023)
PartnerKelly Piquet