'Roestig' rondje van Woods

'Roestig' rondje van Woods

Harry Nijland • 00:51, 27-06-2014 / Laatste Update: 09:14, 13-12-2023

BETHESDA - Na een absentie van 3 maanden vanwege een rugblessure heeft Tiger Woods donderdag een ietwat roestige rentree gemaakt op de golfbaan. De 14-voudige majorwinnaar ging op zijn 'eigen' toernooi op Quicken Loans National in Bethesda (Maryland) rond in 74 slagen (3 boven par). Hij produceerde 4 birdies, 7 pars en 7 bogeys in zijn eerste omloop van het PGA-evenement, dat in het teken staat van het liefdadigheidsfonds van Woods.

De kastelein, in 'de Stroat' beter bekend als 'D'n Tommes', gaat er na 38 jaar mee stoppen.



Luykx nam Leonita, toen nog enkel een cafetaria gevestigd aan de Kerkstraat 28, in 1973 over. In 1988 kreeg Leonita haar huidige adres aan de Kerkstraat 32. Luykx bouwde sindsdien zijn zaak uit tot een begrip in Lepelstraat met naast een cafetaria ook een café en een feestzaal.



'De huiskamer van Lepelstraat', luidt de officieuze slagzin van het café. "Dat is wel terecht", vertelt Luykx. "We hebben die naam, niet zozeer omdat we een clublokaal voor talloze verenigingen zijn. We zijn echt een verzamelpunt voor iedereen die iets op Lepelstraat te doen heeft. Of dat nou de voetbalclub is of de carnavalsvereniging. Hier komt van alles samen. Ik denk dat de combinatie van én eten én drinken gewoon een goede is voor dit dorp."



'D'n Tommes' gaat 'zijn' Leonita wel missen, vreest hij. "De zaak heeft toch een groot deel van mijn leven beheerst. Die gezelligheid die hier altijd is en het geouwehoer aan de bar ga ik zeker missen. Natuurlijk hebben hier ook wel eens vervelende mensen aan de bar gehangen, maar ook die lui dragen bij aan de omzet. Je moet er mee om kunnen gaan en dat is te leren."



De definitieve datum waarop de kastelein afzwaait, is nog onduidelijk. Luykx zoekt nog een geschikte opvolger. Want het voortbestaan van Leonita is in zijn ogen belangrijk voor Lepelstraat: "Er zijn in de laatste twintig jaar zeker vijf cafés gesloten. Voor de leefbaarheid in het dorp is het belangrijk dat er minimaal een kroeg blijft bestaan."



Leonita staat op dit moment te koop. Vorige week nog haakte een potentiële koper noodgedwongen af, omdat de bank geen krediet wilde verstrekken. "Dus zoek ik nog verder", vertelt Luykx. "Ik ga van de week een advertentie zetten op Marktplaats, wie weet levert dat wat op."



In de meeste ideale situatie is Luykx' opvolger een persoon uit de regio of uit Lepelstraat zelf. "Je moet als kastelein mee kunnen praten met je klanten, dus een regionaal persoon zou prettig zijn. Maar geld stinkt niet. Als er iemand van buiten de gemeentegrenzen komt die de zaak over wil nemen, dan vind ik dat prima."