Hockeymannen verrassend hard gedold door België op EK (video's)

admin • 23:30, 21-08-2017 / Laatste Update: 13:58, 05-01-2024

Op het EK hockey in eigen land is het Nederlands mannenhockeyteam ongenadig hard op hun plek gezet. België was niet per se veel beter, maar maakte wél de kansen af en had een uitstekend keepende Vincent Vanasch in de goal staan: 5-0.

Na bijna 5 minuten in de wedstrijd was het al raak. Sébastien Dockier opende de score door een afvallende bal vol linksonder in de hoek te rammen.

BEL 1-0 NED What a strike! Dockier puts that away for 1-0 #EHC2017 pic.twitter.com/txgWCyoZbI

— OranjeHockey 🇳🇱 (@oranjehockey) 21 augustus 2017

Topkeeper

Keeper Vanasch hield de Belgen met name in het 1ste kwart op de been. Vooral toen de Zuiderburen door een gele kaart even met een man minder op het veld kwamen te staan. Ook stond het vizier van de Oranje mannen af en toe nét niet op scherp. Zo mepte Bjorn Kellerman 3 minuten voor het einde van het kwart de bal op de paal.

Deksel hard op de neus

In het 2de kwart ging Nederland door met het onder druk zetten van de Belgen. Ze waren een stuk beter, maar kregen de bal er niet in. Uit het niets scoorden de Belgen wél weer. Dockier kreeg te veel ruimte in de cirkel en haalde hard uit. Via keeper Pirmin Blaak ging de bal in de kruising. Een paar minuten daarna werd de Belg Thomas Briels diep gestuurd met een prachtige scoop. Hij maakte het 1-op-1 met Blaak knap af.

BEL 2-0 NED Dockier gets fortunate deflection off keepers toe #EHC2017 pic.twitter.com/W2sFexiZwj

BEL 3-0 NED Amazing aerial pass to Briels who buries it #EHC2017 pic.twitter.com/lKkWl08kgb

Billy Bakker geloofde in de rust nog wel in een terugkeer voor Nederland. "Ik geloof er nog 100 procent in", zei hij tegen de NOS. Ook zei hij dat hij en z'n teammaten een stuk scherper moesten zijn. Dat lukte niet helemaal, want Loïck Luypaert maakte zelfs de 4-0 voor België. Uit een strafcorner flatste hij de bal op de plank.

BEL 4-0 NED Luypaert finishes from a pen corner for BEL's 4th #EHC2017 pic.twitter.com/TiWktx3ktT

11 tegen 9

Tijdens het laatste kwartiertje van de wedstrijd liep het voor Nederland nog verder uit de hand. Ze stonden zelfs een paar minuten met slechts 9 spelers op het veld, omdat er 2 op het strafbankje plaats moesten nemen. Toch kreeg Oranje een strafcorner. Bij die corner werd er 2 keer te vroeg uitgelopen, waardoor er 2 Belgen naar de middenlijn moesten en er daardoor nog maar 2 in de goal stonden, maar zelfs die bal kregen de Nederlanders er niet in. Waarom niet? Omdat weer die dekselse Vanasch in de weg lag.

De mannen van Oranje hadden ondertussen 10 strafcorners gekregen, maar geen enkele ging erin. Ondertussen ging-ie er aan de andere kant wel gewoon weer in. Tom Boon maakte met de backhand een mooi doelpunt en bepaalde de eindstand op 5-0. Een afstraffing voor Nederland!

BEL 5-0 NED Boon rifles one in for Belgium's fifth goal #EHC2017 pic.twitter.com/ZRTaM3LVLR

Geen paniek

Op zich hoeft Nederland zich nog niet druk te maken. De 1ste wedstrijd werd nog dik gewonnen met 7-1 van Spanje. En ze mogen nog een wedstrijd spelen tegen Oostenrijk, dat normaal gesproken makkelijk te kloppen is.