Pools hockeytalent geeft alles op voor hoofdklasse
i

Facebook

Pools hockeytalent geeft alles op voor hoofdklasse

admin • 18:47, 10-11-2016 / Laatste Update: 00:13, 08-01-2024

Overgangsklasser Union uit Nijmegen oefent donderdag tegen Polen. Voor Amelia Katerla is het een bijzonder duel. De 23-jarige aanvalster speelt met het Poolse nationale team tegen de club waarvoor ze sinds september hockeyt: Union.

“Ik heb er echt heel veel zin in, maar ik vind het ook best raar”, sprak Katerla in De Gelderlander. “Normaal gesproken ben ik luidruchtig tijdens een wedstrijd, maar ik denk dat ik me tegen Union wel ga inhouden.” De Poolse international heeft namelijk veel respect voor de Nijmeegse club.

Katerla maakte afgelopen zomer de overstap naar de ploeg van trainer Frank Geers. “Ik heb veel te danken aan Frank. Hij weet dat ik niet lang bij Union blijf, desondanks besteedt Frank veel energie om van mij een betere hockeyster te maken.”

.@Uniondames1-spits Katerla droomt van #hoofdklasse: 'Zie mijn ouders bijna nooit. Doet pijn, maar heb er zelf voor gekozen' Morgen in #DG

— Sjoerd Maresch (@sjort93) November 8, 2016

Hoofdklasse

De Poolse heeft namelijk maar één doel voor ogen. Uitkomen in de hoofdklasse. En dat brengt veel offers met zich mee. Ze besloot om vorig jaar haar ouders te verlaten en naar Nederland te verhuizen. “Ik zie mijn ouders nu bijna nooit meer. Dat doet pijn, maar tegelijkertijd heb ik er zelf voor gekozen.”

Katerla hockeyt eigenlijk nog helemaal niet zo lang. Haar gymdocent op school vond dat ze tijdens unihockey er met kop en schouders boven de rest uitstak. Hij spoorde haar op veertienjarige leeftijd aan om te gaan hockeyen. “Toen ging het heel snel. Een jaar later werd ik voor het nationale jeugdteam gevraagd. Vanaf dat moment begon ik te dromen van de hoofdklasse in Nederland.”

Contract verscheurd

Vorig seizoen speelde ze met het inmiddels gedegradeerde Push al op het allerhoogste niveau, maar daar kwam ze naar eigen zeggen niet echt voor in het spel. “Als aanvaller kreeg ik de bal maar twee of drie keer per wedstrijd. Ik kon nooit echt een stempel drukken.” Het contract van Katerla werd bij degradatie ontbonden en de Poolse besloot een stapje terug te doen.

“Bij Union kom ik op dit moment meer tot mijn recht.” Naar eigen zeggen doet ze een stapje achteruit om over een aantal jaar twee stappen vooruit te maken. “Ik ben Union heel dankbaar voor de kans die ze mij geven. Om in de hoofdklasse te spelen, moet je eerst veel kilometers maken in de overgangsklasse.”