1 medaille ooit: waarom is Denemarken zo megaslecht bij Olympische Winterspelen?
i

Getty Images

1 medaille ooit: waarom is Denemarken zo megaslecht bij Olympische Winterspelen?

Marcel Roes • 20:21, 14-02-2022 / Laatste Update: 19:58, 07-01-2024

Noorwegen is qua Olympische Winterspelen het succesvolste land ooit. Zweden en Finland doen het ook prima op de Winterspelen, maar het Scandinavische broertje Denemarken juist totaal, maar dan ook echt totaal niet: 1 plak ooit! Hoe kan dat?

Duitsland, naast Zweden het andere buurland van Denemarken, is ook een echt powerhouse op de Winterspelen: de nummer 3 ooit. En die ene Deense plak was ook nog eens bij curling (zilver) in 1998 (Nagano, Japan). Niet echt een legendarische medaille, dus.

Sneeuw

In Denemarken spelen er 2 factoren mee die ervoor zorgen dat het zich enorm mag schamen voor de prestaties bij de Winterspelen. Ten 1e zijn de winters niet zo streng in Denemarken. Er valt weinig sneeuw en als het valt, is het natte sneeuw.

Ook is het geen heuvelachtig land. Zelfs bij langlaufen heb je wel hier en daar een heuvel nodig, want zo gaat het ook in wedstrijden, dus daar moet je voor kunnen trainen. Laat staan dat Deense skiërs in eigen land kunnen trainen op afdalingen.

Hobby

Ten 2e heeft het land nou eenmaal geen nationale wintersport-folklore, zoals Nederland heeft met schaatsen, en Duitsland met rodelen en bobsleeën. Kortom, Denemarken staat in de schaduw van zijn Scandinavische broeders omdat het zo verschilt qua natuur, klimaat en sportcultuur.

Lees er meer over bij deze Reddit-thread.