Anema houdt lippen stijf op elkaar tot na de Spelen over matchfixing
i

Pim Ras fotografie

Anema houdt lippen stijf op elkaar tot na de Spelen over matchfixing

admin • 13:49, 16-02-2018 / Laatste Update: 12:12, 08-01-2024

Jillert Anema heeft de gemoederen weer lekker bezig gehouden tijdens deze Winterspelen in Pyeongchang. Hij is betrokken geweest bij een matchfixingzaak bij de Spelen van 4 jaar geleden, maar wil daar nu tijdens deze Spelen niet meer op reageren.

Dat laat hij weten in een persbericht van sportkoepel NOC*NSF. ,,Op dit moment draait alles om de prestaties. We hebben nog ruim een week te gaan waarin we nog op alle te rijden afstanden uitkomen", zegt Anema. ,,Ik snap de vraag om verdere uitleg heel goed, maar ik vind dat de sporters nu in een rustige omgeving zich moeten kunnen voorbereiden."

10 kilometer

Op de dag van de 10 kilometer donderdag raakte Anema in opspraak door een artikel in de Volkskrant, terwijl zijn pupil Jorrit Bergsma zijn gouden plak moest verdedigen. Hij kreeg 4 jaar terug na de Winterspelen in Sochi een waarschuwing van NOC*NSF vanwege een poging tot het beïnvloeden van een olympische ploegenachtervolging.

Kramer

Ook ontstond er even een kleine fittie tussen Bergsma en Sven Kramer - een van Bergsma's grootste concurrenten voor de gouden plak - door dit hele gebeuren, want Bergsma wees met het vingertje naar Kramer voor de ontstane toestand. Kramer zou Bergsma namelijk uit balans willen brengen voor de wedstrijd. Na de 10 kilometer bood Bergsma wel meteen zijn excuses aan daarvoor.