Van der Breggen pakt gouden medaille na spektakelrit

Van der Breggen pakt gouden medaille na spektakelrit

admin • 23:06, 07-08-2016 / Laatste Update: 19:15, 07-01-2024

Anna van der Breggen heeft het goud gepakt bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Lang leek het erop dat Annemiek van Vleuten de gouden medaille zou pakken, maar op 10 kilometer van de streep ging de meesterknecht van Marianne Vos en Anna van der Breggen gigantisch onderuit bij de laatste afdaling van de dag. Van der Breggen pakte wel het goud en heeft daarmee de eerste Nederlandse medaille van deze Spelen veroverd.

In de slotfase reed het peloton een kopgroep met onder andere Marianne Vos in. Vos was in 2012 nog de Olympisch kampioen, maar heeft een minder seizoen achter de rug en was niet in staat om in de slotfase mee te rijden met de favorieten. Anna van der Breggen moest het dit jaar doen voor Nederland, maar Van Vleuten reed verrassend weg van de rest op de slotklim.

Van der Breggen

De beste 5 rijdsters op de slotklim waren Annemiek van Vleuten, Mara Abbott, Elisa Longo Borghini, Anna van der Breggen en Emma Johansson. Abbott reed met Van Vleuten weg op de rest, maar moest in de afdaling passen op Van Vleuten. Daardoor leek de Utrechtse af te steven op goud, maar een krankzinnige val zorgde ervoor dat de Amerikaanse vrij spel had voor de overwinning.

Van der Breggen werkte ondertussen samen met de Zweedse Johansson en de Italiaanse Longo Borghini om de Britse topfavoriet Elizabeth Armitstead voor te blijven. In de laatste paar honderd meter reed het groepje met Johansson, Longo Borghini en Van der Breggen de Amerikaanse Abbott op een geweldige manier nog in. Van der Breggen heeft het normaal gesproken niet in de sprint, maar nu moest ze iedereen toch voor weten te blijven in de laatste meters.

Topprestatie van @AnnavdBreggen. En 1ste #goud #TeamNL! Heb haar van harte gefeliciteerd. En veel sterkte gewenst aan Annemiek van Vleuten.

— Minister-president (@MinPres) August 7, 2016

Op 200 meter ging ze vroeg aan op hoop van zegen. Ze ging ervoor bij en bleef ze voor. Dat lukte maar net waardoor ze in een fenomenale sprint nog de gouden medaille pakte. Johansson pakte het zilver en Longo Borghini het brons. Van Vleuten schijnt na haar val redelijk oké te zijn.

[rio_game]

De winnende fiets van @AnnavdBreggen @Sportnieuwsnl #Rio2016 pic.twitter.com/EXOtFEzrir

— Twan Spierts (@TwanSpierts) August 7, 2016