Kramer over massastart: 'Ik had hier graag voor een stunt gezorgd'
i

ANP

Kramer over massastart: 'Ik had hier graag voor een stunt gezorgd'

admin • 16:53, 24-02-2018 / Laatste Update: 09:20, 12-12-2023

Sven Kramer dacht zaterdag na de massastart niet eens na over het feit dat hij misschien wel zijn laatste olympische race had gereden. Het was wel goed te zien dat hij het naar zijn zin had tijdens de race.

Met zichtbaar plezier reed Sven Kramer zaterdag een massastart, bepaald geen onderdeel waarop hij veel ervaring heeft. Maar hij had ervan genoten. Bij de start deelde hij een plaagstootje uit aan Nieuw-Zeelander Peter Michael, en zowel bij de halve finale als de finale was er een lach op zijn gezicht. Een afstand zonder druk, een welkome afwisseling voor Kramer.

Voor de winst

Hij vertelde niet puur in dienst te hebben gereden voor zijn compagnon Koen Verweij, maar ook zelf voor de winst te zijn gegaan. "Ik reed met volle intenties voor de winst. Als Swings en Lee 2 seconden langer twijfelen, ben je weg.” Het gebeurde niet, Kramer wist dat het aan de 3 sprinters was en voegde uit. ,,Ik had hier graag voor een stunt gezorgd."

Blij met brons

Verweij kon het niet afmaken, hij moest het doen met brons. Had hij volgens Kramer een andere kleur medaille gewonnen als hij in topvorm was geweest? ,,Dat weet je niet, je weet alleen dat je op de Spelen in topvorm moet zijn. Ik denk dat hij blij moet zijn met dit brons”, zei hij, terwijl hij op het televisiescherm keek naar de huldiging van de 3. "Dit is toch wel gaaf. Je kunt ook niet zeggen dat we het ergens in de race verkeerd hebben gedaan."

Oude lul

Kramer ziet wel een toevoeging in de massastart op het olympische programma. ,,Ik mag dan een oude lul zijn en van tradities houden. Maar zo lang de individuele afstanden in ere worden gehouden en er niets wordt geschrapt, vind ik het prima.”

Dat hij vanmiddag hoogst waarschijnlijk voor het laatst een olympische afstand had geschaatst, had Kramer niets gedaan. ,,Het is dat jullie het zeggen. Ik had er geen moment bij stil gestaan. Ik ben niet zo sentimenteel.”