Olympische Spelen van 'net niet' voor de Nederlandse paardensport
i

ANP

Olympische Spelen van 'net niet' voor de Nederlandse paardensport

Robert Hüsken • 23:56, 19-08-2016 / Laatste Update: 18:42, 07-01-2024

Technisch directeur Maarten van der Heijden van de Nederlandse paardensportbond KNHS kijkt met een wrang gevoel terug op de Olympische Spelen. Na vele jaren waarin de spring- en dressuurruiters op grote toernooien altijd in de prijzen vielen, bleven ze in Rio de Janeiro met lege handen staan. ,,Dit waren de Spelen van 'net niet'. Iedere keer zaten we net naast de medailles", zei Van der Heijden na de afsluitende finale voor springruiters.

De eventingploeg voldeed met de zesde plaats aan de doelstelling, maar het verwachte eremetaal bij dressuur en springen bleef uit. ,,Bij de dressuurploeg was het heel close met brons. De dressuurruiters misten hun schrapresultaat, dat juist nodig was om hier goed te kunnen scoren. En de overtreffende trap van 'net niet' zijn die twee honderdsten van een seconde die Jeroen Dubbeldam hier uit de barrage hielden", aldus Van der Heijden. 'Die twee honderdsten zijn de duurste uit Jeroens leven.'

Dubbeldam wilde met Zenith na goud op de WK (2014) en EK (2015) ook de olympische titel veroveren. ,,Hij heeft fenomenaal gereden en twee fantastische ritten laten zien", aldus de KNHS-directeur. ,,Dan verwacht je dit niet. We hadden gehoopt op een mooie bekroning, maar ook dit is topsport."

De 'gouden' combinatie was in Rio voor het laatst samen. De 12-jarige ruin Zenith, voor 75 procent eigendom van Springpaarden Fonds Nederland (SFN), wordt komende maand geveild. Het dier toonde in Rio weer aan miljoenen waard te zijn. ,,Jeroen heeft wel wat goede paarden achter de hand, maar paarden van het niveau van Zenith zijn dun gezaaid. Wellicht komt er een eigenaar die deze wereldruiter, voor mij de allerbeste, een mooi paard geeft", aldus Van der Heijden.