Smetvrees olympische sporters vanwege norovirus: niet zoenen en eigen wc
i

EPA

Smetvrees olympische sporters vanwege norovirus: niet zoenen en eigen wc

admin • 10:27, 07-02-2018 / Laatste Update: 10:19, 07-01-2024

Alarmfase 10 in Pyeongchang: het norovirus heeft toegeslagen. Sporters zijn bang voor het extreem besmettelijke virus. Elke hap eten en elk wc-bezoek krijgt aandacht. Het Algemeen Dagblad schrijft over het 'huis-tuin-en-keukenvirus'.

Om met het goede nieuws te beginnen: het norovirus in Pyeongchang is eigenlijk heel onschuldig. Je moet ervan kotsen, raakt aan de diarree en krijgt misschien een beetje koorts of hoofdpijn. Na 2 of 3 dagen is het weer over.

Lees ook: Lotte van Beek past op voor norovirus: 'Schud al sinds december geen handen meer'

Ordinaire schijterij

Kom met dit soort relativeringen niet aan bij de olympische sporters. Het zal je gebeuren. Sta je aan de vooravond van de wedstrijd van je leven, heb je jarenlang alles gedaan en vooral ook gelaten voor dat ene moment op de Spelen, word je getroffen door ordinaire schijterij.

Eigen wc

Schaatsster Marrit Leenstra, die de komende weken op liefst 4 onderdelen hoopt deel te nemen, liet weten dat ze de tang waarmee ze haar eten opschept alleen nog met een servet vastpakt. Met de schaatssters met wie ze een appartement deelt, heeft ze afgesproken alleen nog de eigen wc te gebruiken.

'Niet zoenen'

Gé van Enst, teamarts van schaatsploeg Lotto-Jumbo, vertelde in een interview met De Stentor dat de instructies aan de sporters wat betreft hygiëne heel ver gaan. "Niet zoenen, geen handen schudden, geen trapleuningen of deurkrukken aanraken."