Van Vleuten: 'Heel confronterend dat juist Anna goud won'
i

ANP

Van Vleuten: 'Heel confronterend dat juist Anna goud won'

Martijn Baars • 23:00, 11-08-2016 / Laatste Update: 15:42, 05-01-2024

Annemiek van Vleuten heeft donderdagavond voor het eerst sinds haar zware val tijdens de olympische wegrit uitgebreid gereageerd. In gesprek met de NOS ging ze in op haar blessure, de verwerking en de gouden medaille van teamgenootje Anna van der Breggen. Ze hield het niet droog toen het over de verloren medaille ging.

,,Het is heel confronterend dat juist Anna (van der Breggen, red.) met 'mijn' medaille staat. Het was makkelijker voor mij geweest als daar iemand uit Costa Rica had gestaan. Dan word ik er de komende tijd niet meer aan herinnerd."

Niet verbitterd

Verbitterd is Annemiek niet. Van der Breggen stuurde zelfs een heel lief audioberichtje. Toen ze dat vertelde aan de interviewer, brak Van Vleuten. ,,Ze hoopte dat ik ook een beetje kon genieten van haar gouden medaille. Dat was heel lief."

'Vriend en vijand verrast'

Van Vleuten geeft aan dat ze zich supergoed voelde tijdens de wegrit en zeker wist dat ze de gouden medaille ging pakken. Totdat ze viel. ,,Ik was waanzinnig goed. Ik kon niet alleen aanklampen bergop, maar kon zelfs aanvallen. Daar heb ik vriend, vijand en mezelf mee verrast."

Impact

Pas woensdag zag Van Vleuten haar valpartij voor het eerst terug. ,,Dat was een lastig moment. Zelf kan ik me er niks meer van herinneren. Het enige wat ik nog weet is dat ik een super-race reed. Maar na het zien van de beelden begrijp ik pas wat voor een impact dat gehad heeft op mijn moeder en familie. Dat was wel schrikken."