Volleybalsters lopen olympische finale mis na thriller tegen China

Martijn Baars • 07:20, 19-08-2016 / Laatste Update: 16:19, 05-01-2024

De Nederlandse volleybalsters hebben alles gegeven in de halve finale, maar een olympische finale werd niet gehaald. Tegen China werd in 4 sets verloren: 27-25, 23-25, 25-23 en 25-23. Daardoor rest de Oranje-ploeg een troostfinale om alsnog te proberen een medaille te pakken in Brazilië.

In de eerste set pakte Nederland het initiatief en ook een kleine voorsprong, maar de druk kon niet hoog genoeg blijven om China af te maken. Sterker nog, de Chinese vrouwen pakten de eerste set met 27-25. Aanvallend en verdedigend bleven de Chinezen rustiger dan de Nederlandse.

Plak Power

In de tweede set liep China meteen uit. Vooral aanvallend bakte Nederland er in het begin niet veel van. De Chinese speelsters blokten veel pogingen en verdedigden een voorsprong van 3 punten. Maar bij de 13-13 van Robin de Kruijf kwam het vertrouwen bij de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti terug. Vooral de invalbeurt van Celeste Plak hielp Nederland over het dooie punt heen. Mede dankzij haar pakte Nederland de tweede set: 25-23.

Chinese bikkels

De Chinese vrouwen hadden dinsdagnacht nog een slopende pot gespeeld in de kwartfinale tegen gastland Brazilië. Die vermoeidheid kwam er in het begin van de derde set uit bij de tegenstander van Oranje. Punt na punt ging naar Nederland, waardoor er al snel een 6-0 voorsprong op het bord stond. Die ruime voorsprong werd halverwege de set weggegeven. Met 12-10 was het gaatje er nog wel, maar China gaf zich niet zomaar gewonnen. Het eerste setpunt was zelfs voor de Chinezen, maar die sloeg Robin de Kruijf weg. Na een succesvolle challenge, kreeg Nederland het volgende setpunt, maar 2 mislukte services aan beide kanten, stelde de setwinst nog even uit. Uiteindelijk pakte China de derde set met 29-27.

Beslissende 4e set

Waar Plak in de 2e set nog zo belangrijk was, daar sloeg ze in de 4e set een paar ballen te veel uit. Daardoor kon China de touwtjes in handen nemen en de wedstrijd controleren. Weer gingen de punten over en weer en bleef het superspannend. Toch bleken de Chinezen net iets sterker (25-23), waardoor de finale aan de neus van de Nederlandse ploeg voorbij gaat.

Strijd om brons

In de strijd om het brons treft Oranje de Verenigde Staten. In de groepsfase werd er nog nipt met 3-2 verloren van de regerend wereldkampioen. China speelt de olympische finale tegen Servië, dat in een vijfsetter te sterk was voor de Amerikaanse vrouwen.