WOW! Canadese snowboarder vorig jaar bijna dood, maar pakt nu brons op de Spelen
i

Instagram & Reuters

WOW! Canadese snowboarder vorig jaar bijna dood, maar pakt nu brons op de Spelen

admin • 10:00, 11-02-2018 / Laatste Update: 18:04, 12-12-2023

De 24-jarige Mark McMorris weet het nu zeker: wonderen bestaan. De Canadese topsnowboarder lag vorig jaar zo goed als dood in een bos, 11 maanden later pakt hij in Pyeongchang een bronzen plak.

Canadese nieuwswebsites hebben het overal over "A miracle", een mirakel. En dat is het ook echt te noemen.

Ik dacht: ik ga dood

Maart 2017 was een periode voor McMorris om niet te vergeten. En dan niet in positieve zin. Bij een ski-uitje in Whistler, dat is in het noorden van Vancouver, knalde de Canadees in volle vaart op een boom. Hij hield er een hele lijst met gebreken aan over: een gebroken kaak, een verbrijzelde linkerarm, een gescheurde milt, gebroken ribben, gebroken bekken en een ingeklapte linkerlong.  In een interview met CBC zei hij: "Ik dacht dat ik doodging."

16 gebroken botten

In totaal brak McMorris 16 botten. Het duurde 1.5 uur om hem van de berg weg te krijgen en naar het ziekenhuis te brengen. Een week lag hij in coma. "Ik dacht na de klap dat ik nooit meer zou snowboarden", zei McMorris in een interview met CBC.

Maar dat dat snowboarden er niet meer van zou komen, was een vergissing. Hij pakte de draad afgelopen najaar weer op, kwalificeerde zich voor Pyeongchang en behaalde zondag brons tijdens het snowboarden met 85.20 punten.

Nummer 1 van de wereld

McMorris won in Sotsji op het onderdeel slopestyle ook al brons. Precies een jaar geleden werd hij uitgeroepen tot de nummer 1 van de wereld.