'Zoon van ex-voorzitter IAAF speelt rol in omkoopschandaal Spelen'
i

ANP

'Zoon van ex-voorzitter IAAF speelt rol in omkoopschandaal Spelen'

admin • 12:00, 06-09-2017 / Laatste Update: 23:10, 08-01-2024

Een Franse aanklager beweert bewijzen te hebben voor grote omkoopschandalen georganiseerd rond Papa Massata Diack, de zoon van de ex-voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) Lamine Diack.

Het zou gaan om meerdere betalingen aan leden van de IAAF en het IOC, zodat zij bij grote sportevenementen stemmen zouden regelen voor bepaalde steden. Vermoedelijk gaat het daarbij om de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en die van Tokyo, die in 2020 worden gehouden.

Inval

De federale politie van Brazilië deed daarom een inval in het huis van Carlos Arthur Nuzman, de baas van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Rio. De 75-jarige Nuzman moest zich volgens Braziliaanse media op het politiekantoor melden voor verhoor.

Omkoping zeer waarschijnlijk

Braziliaanse aanklagers gaven ook aan dat het zeer waarschijnlijk is dat Rio de Olympische Spelen dankzij omkoping heeft binnengehaald. "Er was geen sprake van 'fair play' ten opzichte van de andere kandidaten", zei officier van justitie Fabiana Schneider. Het zou uiteindelijk om een kleine 2 miljoen euro gaan.