Esther Vergeer overwint borstkanker: 'Vooral de chemotherapie was vaak zwaar'
i

Moments by Maaike

Esther Vergeer overwint borstkanker: 'Vooral de chemotherapie was vaak zwaar'

Martijn Baars • 13:02, 24-07-2020 / Laatste Update: 19:45, 13-12-2023

Esther Vergeer, chef de mission van de paralympische ploeg, is klaar met ziek zijn. Letterlijk en figuurlijk. Ze is met succes behandeld aan haar borstkanker en gaat weer aan het werk, vertelt ze tegen het AD.

Esther Vergeer (39) is succesvol behandeld aan borstkanker en gaat ‘vol energie en met nieuwe inzichten’ weer aan de slag, onder meer als chef de mission van het Nederlandse paralympische team. Dat bereidt zich voor op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio.

'Het is klaar'

"Alle behandelingen zijn achter de rug, ik heb het laatste gesprek met de arts gehad, en het is klaar”, zo laat Vergeer weten. "Letterlijk en figuurlijk. Ik ben ook weer helemaal klaar om mijn werkzaamheden voor TeamNL, mijn Foundation en het ABN Amro World Wheelchair Tennis Tournament op te pakken.”

Knobbeltje in haar borst

December vorig jaar ontdekte de voormalig rolstoeltennisster een knobbeltje in haar borst. Toen dat niet verdween, liet ze zich onderzoeken en volgde de diagnose borstkanker. De klap kwam hard aan, zeker een paar maanden na de geboorte van dochter Jinte. Maar al snel kwam ook de oud-topsporter in Vergeer boven. "In mij zit altijd iets van: als het even niet lukt, ga ik op zoek naar oplossingen. Dat is mijn karakter, maar ook omdat ik dat met mijn handicap gewend ben in mijn leven."

Chemotherapie

Nu is er het goede nieuws. "Natuurlijk is het een pittige tijd geweest”, zegt Vergeer. "Vooral de chemotherapie was vaak zwaar. Maar ik ben gewend om heel pragmatisch stap voor stap te werken. Die mindset is me de afgelopen periode heel goed van pas gekomen: afvinken wat ik kon afvinken en steeds de positieve tussenstanden vieren.”