Kimmann zag ongeluk van Van Gorkom: 'Die val heeft mij gretiger gemaakt'
i

REUTERS

Kimmann zag ongeluk van Van Gorkom: 'Die val heeft mij gretiger gemaakt'

Robert Hüsken • 15:29, 01-05-2018 / Laatste Update: 13:58, 12-12-2023

BMX-er Niek Kimmann was de enige die het zware ongeluk van ploeggenoot Jelle van Gorkom zag gebeuren. Hij stond 9 januari op de startheuvel, drukte op verzoek de startknop in en droeg een paar maanden later zijn winst tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op aan zijn revaliderende teamgenoot. Dit weekeinde rijdt hij de wereldbekerwedstrijd op Papendal. Op de plaats van het ongeluk.

Het ongeluk veranderde Kimmann. Maakte hem scherper. ,,Het klinkt misschien gek, maar ergens zag ik het juist als een motivatie. Ik had al voor de valpartij het gevoel dat ik lichamelijk in goeden doen was, na die val dacht ik: een ongeluk zit in een klein hoekje, dus als je een kans hebt op winst, moet je die pakken. Die val heeft mij iets gretiger gemaakt.”

Kimmann won in Frankrijk de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, een overwinning die hij opdroeg aan Van Gorkom. ,,Ik werd emotioneel. Ik wilde niets liever dan een wereldbekerwedstrijd winnen voor hem. Achteraf dachten sommigen: dat je er op zo’n moment aan denkt om de winst ineens aan Jelle op te dragen. Maar bij mij zat het vanaf die val al in mijn kop. Winnen is altijd mooi, maar op zo’n moment betekent het meer voor me.”