Nederland klaar voor WK curling: 'Fantastische ervaring'
i

ANP

Nederland klaar voor WK curling: 'Fantastische ervaring'

admin • 11:41, 31-03-2017 / Laatste Update: 00:27, 06-01-2024

De Nederlandse curlingmannen maken zich op voor het WK in het Canadese Edmonton. Het wereldkampioenschap met 12 landen begint zaterdag voor Oranje met een wedstrijd tegen Duitsland. De laatste keer dat Nederland zich voor een WK plaatste was in 1994.

Nederland wil zich plaatsen voor de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. "We kijken er enorm naar uit", zegt Jaap van Dorp tegenover De Telegraaf. "Het wordt ongetwijfeld een fantastische ervaring in een groot stadion, vol met ruim 15.000 uitzinnige Canadese curlingfans. Maar we komen hier niet om alleen om deel te nemen. We willen het maximale uit iedere wedstrijd halen en dan kijken we hoe ver het ons brengt."

Punten

De mannen kunnen op het WK punten verdienen voor de wereldranglijst. De beste 7 landen plaatsen zich voor de Olympische Spelen. De landen die net buiten de top vallen, hebben de kans om zich in december te plaatsen tijdens het kwalificatietoernooi in Tsjechië. "We hebben een reële kans'', zegt bondscoach Shari Leibbrandt.

WK

Leibbrandt was zelf als aanvoerster (skip) actief op het WK voor vrouwen in 2006. Haar ploeg bestaat naast Van Dorp (27) uit Wouter Gösgens (18), Laurens Hoekman (19), Carlo Glasbergen (26) en wisselspeler Alexander Magan (23).

Nederland opent tegen Duitsland. Daarna volgen wedstrijden tegen Japen en Noorwegen. De groepsfase eindigt donderdag.